ICT infrastructuur

2,5 miljoen Australiërs stappen uit landelijk epd

Getty Images / iStock

Het nieuwe My Health Record van de Australische overheid stuit op weerstand bij de bevolking. Tien procent van de Australiërs kiest er inmiddels voor om geen deel uit te maken van dit landelijk epd. Dit is een verdubbeling in enkele maanden tijd.

Dit werd bekendgemaakt door het Australische digitale gezondheidsagentschap ADHA. In oktober was het aantal Australiërs dat gebruik maakte van de opt-out regeling voor My Health Record nog 1,1 miljoen. Er klonk toen veel kritiek op het feit dat afmelden van het landelijk epd niet eenvoudig was. Veel mensen die zich wilden afmelden, ontdekten dat ze dat niet konden, omdat er al een dossier voor hen was aangemaakt.

Het Australische ministerie van Gezondheid reageerde laconiek op de bekendmaking van ADHA. “Negentig procent van de gebruikers heeft zich niet afgemeld voor My Health Record”, aldus topambtenaar Caroline Edwards. In juli vorig jaar zei de Australische minister van volksgezondheid Greg Hunt nog dat de regering een opt-outratio van My Health Record van 10 procent verwachtte.

Toegang farmaceutische bedrijven

Het landelijk epd van de Australische overheid ligt al geruime tijd onder vuur. Critici beweren dat farmaceutische bedrijven via My Health Record toegang hebben tot de data van de gebruikers. Vertegenwoordigers van de overheid spreken dit tegen, maar uitgelekte documenten maakten duidelijk dat er wel degelijk reden is tot zorgen over de veiligheid van het systeem.

Een ander probleem bij de invoering is dat My Health Record gebruik maakt van de eigen IT-systemen van zorgverleners. Fouten in de software kunnen ertoe leiden dat de informatie uit deze IT-systemen niet of niet volledig in het landelijk epd terechtkomt.

Ook in deze kwestie reageerde het ministerie terughoudend. “Het gaat hierbij minder dan 1 procent van de gevallen”, aldus een woordvoerder. “Wij verwerpen elke suggestie dat de veiligheid van My Health Record niet op orde is.”

 

 

Reacties