Medische Technologie

3D hand- en polsbrace Reinier de Graaf wint STZ-prijs

© lightpoet / Fotolia

Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft met de Manometric 3D hand- en polsbrace de eerste prijs gewonnen in de STZ innovatie challenge. Dankzij deze toepassing worden braces sneller en efficiënter gemaakt.

Aan de innovatie challenge van de STZ (samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen) namen 47 inzenders deel. De hoofdprijs voor de Manometric 3D hand- en polsbrace bestaat uit € 3500 en begeleiding door de Noaber Foundation en THINC (The Healthcare Innovation Center). Het geldbedrag is bedoeld voor het opschalen van deze innovatie naar alle 26 STZ-ziekenhuizen.

De 3D hand- en polsbrace is ontwikkeld door Delftse startup Manometric. Het gaat hierbij om een snelle en nauwkeurige elektronische functie voor het aanmeten van hand- en polsbraces. De 3D-scanner maakt een nauwkeurige handscan. Met behulp van speciale software wordt vervolgens op basis van die scan en aanpassingen van de orthopedisch technoloog een gepersonaliseerde brace 3D geprint.

Daling productietijd dankzij Manometric

De vernieuwing zit ‘m onder meer in de snelheid waarmee de scan tot stand komt. Hierdoor hoeft de patiënt zijn of haar hand minder lang steil te houden. Ook daalt de productietijd van de brace. Volgens de ontwikkelaars gaat het om een daling vvan vier uur naar ongeveer een kwartier.

Fenna Heyning, directeur van de STZ, is tevreden over de resultaten van de innovatie challenge. “De topklinische opleidingsziekenhuizen zijn trots om deze fantastische innovaties met grote maatschappelijke impact verder te kunnen brengen middels validatie en opschaling binnen de enorme patiëntenpopulatie van de STZ-ziekenhuizen,” aldus Heyning.

 

Reacties