Kanker-startup Driver na zes weken failliet

'Het geld is op.' Met die mededeling kwam er een einde aan Driver, een ambitieus platform voor kankerpatiënten op zoek naar nieuwe behandelingen. Dit ondanks de steun van grote durfinvesteerders en vermaarde zorginstellingen.

Driver ontwikkelde een platform waarop kankerpatiënten werden gekoppeld aan experimentele, mogelijk veelbelovende behandelingen. Dit op basis van persoonlijk DNA-onderzoek.

Driver werd kreeg financiële steun van Li Ka-shing, de rijkste man van Hong Kong. Ook durfinvesteerder Nexus Venture Partners nam deel aan het miljoenenproject.

Driver en Mayo Clinic

De oprichter van Driver was radioloog William Polkinghorn, eerder verbonden aan het vermaarde Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Het project had verder de steun van dertig Amerikaanse ziekenhuizen, waaronder de Mayo Clinic en de Cleveland Clinic.

Het bedrijf analyseerde met eigen hardware en software tumormonsters van patiënten. Vervolgens koppelde Driver deze patiënten aan zorgverleners die betrokken waren bij reguliere of experimentele behandelingen die het beste resultaat zouden kunnen opleveren.

Drieduizend dollar

De business case van Driver was gebaseerd op de consumentenmarkt, en dit lijkt het bedrijf fataal te zijn geworden. Veel patiënten namen zonder hiervoor te hoeven betalen deel aan de verschillende testrondes. Te weinig patiënten bleken echter bereid om de gevraagde drieduizend dollar te betalen voor het deelname aan het uiteindelijke platform.

De betrokken zorginstellingen droegen financieel niets bij aan de ontwikkeling van het product. Evenmin was er steun van verzekeraars of farmaceuten, bedrijven die veel andere Amerikaanse start-ups in de zorg op de been houden.

Grote gok

Zes weken na de officiële start van het platform ging Driver al failliet. “We hebben een grote gok genomen door ons te richten op de consumentenmarkt,” gaf William Polkinghorn toe in het het tijdschrift Stat. “We zijn er kapot van.”

De 85 werknemers van Driver zijn inmiddels ontslagen. Polkinghorn is op zoek naar mogelijkheden om zijn klanten alsnog aan een behandeling te koppelen, maar hij geeft aan dat dit zonder middelen een lastige opgave is. “We hadden meer nadruk moeten leggen op het genereren van inkomsten in plaats van alleen maar de aandacht te richten op het ontwikkelen van een robuuste oplossing”, aldus de oprichter van Driver.

Grote bedragen

Het is vrij uitzonderlijk dat startups als Driver, waarin veel is geïnvesteerd, failliet gaan. Wereldwijd zijn investeerders bereid om voor een langere periode grote bedragen in de e-healthsector te steken.

Wereldwijd ging het vorig jaar om 8,2 miljard dollar, een stijging van 47 procent ten opzichte van 2016. En de vooruitzichten de komende jaren wijzen op een verdere stijging. Onderzoekers van adviesbureau Mercom schatten dat het bedrag in 2012 zal zijn opgelopen tot 57,6 miljard dollar.

Artificial intelligence

De grootste investeringen betreffen de sectoren artificial intelligence en data analytics. In totaal ging het hierbij in 2017 om meer dan een miljard dollar. Op de tweede plaats staan ontwikkelaars van health-apps met ruim 750 miljoen dollar. Voor telemedicine en klinische beslissingsondersteuning werden eveneens grote bedragen opgehaald, respectievelijk 625 miljoen en 515 miljoen dollar.

Ook in Nederland steken investeerders geld in e-healthbedrijven. Het gaat hierbij vooralsnog om kleinere bedragen. Zo haalde de start-up Doctena onlangs 8 miljoen euro op bij private investeerders. Dit geld wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van een applicatie waarmee patiënten eenvoudig een afspraak kunnen inplannen bij zorgverleners.

Reacties