E-health

App voor IBD is directief en dat blijkt te werken

© Piotr Marcinski / fotolia.de

Start-up Nori Health heeft een trial voor zijn AI-gestuurde digitale coach voor mensen met IBD (Inflammatory Bowel Disease) succesvol afgerond. De app zegt precies wat de gebruikers moeten doen en laten.

De AI-gestuurde digitale coach van Nori Health is een chatbot-programma dat erop gericht is de kwaliteit van leven voor mensen met IBD te verbeteren. In Europa zijn er circa 3,4 miljoen mensen die aan een vorm van IBD (waaronder de ziekte van Crohn en colitis) lijden. In Nederland zijn dat er circa 100.000. Nori Health werd in 2017 opgericht met een investering van het Europese Horizon 2020-fonds. Na de trial haalde het bedrijf  nog eens 600.000 euro aan investeringen op.

Veelbelovende cijfers

De trial is uitgevoerd in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Verening Nederland (CCUVN) en laat veelbelovende cijfers zien. Zo was de beoordeling van het dagelijkse management van de ziekte – het volgen van een dieet, zorgen voor voldoende hydratatie en het correct gebruiken van medicatie – aan het einde van de zes weken durende trial gemiddeld 28 procent hoger. Bovendien ervoer 56 procent van de deelnemers een verbetering in het sociale leven. Zij gaven aan geen sociale activiteiten meer te hebben gemist vanwege hun aandoening.

Nori Health neemt de leiding

De Nori Health-chatbot onderscheidt zich van veel andere healthcare-apps die wel constant het gedrag van patiënten monitoren, maar de levensstijlkeuzes aan het individu overlaten. Met Nori neemt de digitale coach de leiding. Deze brengt de patronen van de levensstijl in kaart en suggereert actief op maat gemaakte veranderingen. Die keuzes baseert de coach in eerste instantie op wetenschappelijk geverifieerde data. Maar dankzij AI-technologie leert de app elke dag opnieuw belangrijke informatie van de gebruikersgemeenschap.

Eigen ervaring

Oprichter en ceo van Nori Health, Roeland Pater, ontwikkelde de app vanwege zijn eigen ervaring met de ziekte. “Artsen hebben weinig tijd voor patiënten die te maken hebben met de ziekte van Crohn,”zegt hij. “Tenzij er urgente behandeling nodig is. Mensen zoals ik kunnen daardoor slechts twee keer per jaar bij de arts terecht, voor een afspraak van maar vijftien minuten. Logisch misschien, maar ook erg zonde. Het is algemeen bekend dat aanpassingen aan de levensstijl een grote impact hebben, maar er is geen one-size-fits-alloplossing. Met deze AI-gestuurde, persoonlijke chatbot kunnen we nu potentieel miljoenen anderen helpen identificeren wat hen zo ziek maakt. Zodat zij hun manier van leven daarop kunnen aanpassen.”

Verenigd Koninkrijk

Nori Health zal de gedane investeringen gebruiken voor businessdevelopment en het eind 2019 in de markt brengen van de applicatie in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Later dit jaar vindt er een tweede trialronde plaats. Deze wordt gevolgd door een live pilot, waarna de applicatie voor alle gebruikers zal worden gelanceerd.

 

Reacties