Medische Technologie

Apple Watch op weg naar 50 procent marktaandeel

© wasin / stock.adobe.com

In het tweede kwartaal van 2019 zijn er wereldwijd 5,7 miljoen exemplaren van de Apple Watch verkocht. Apple versterkt hiermee zijn positie op de zorgmarkt ten koste van concurrenten als Fitbit.

Dit blijkt uit onderzoek van researcher Strategy Analytics. Dit onderzoek was noodzakelijk omdat Apple zelf geen verkoopcijfers bekend maakt.

De verkoop van 5,7 miljoen Apple Watches betekent een forse stijging. Het aantal verkochte devices was in het tweede kwartaal van 2018 met 3,8 miljoen verkochte exemplaren nog aanzienlijk lager. Apple is op deze manier hard bezig een marktaandeel van vijftig procent te veroveren.

Voorspelling Morgan Staney

De groei van de verkoop van de Apple Watch sluit aan bij eerdere voorspellingen van zakenbank Morgan Stanley. Analisten van deze bank spraken eerder dit jaar de verwachting uit dat de zorgomzet van Apple over twee jaar 15 miljard dollar zal bedragen.

Deze voorspelling is vooral gebaseerd op groei in de verkoopcijfers van de Apple Watch. Dit device omvat steeds meer health functies, zoals de mogelijkheid om een ECG te maken. Sommige artsen plaatsen hier overigens vraagtekens bij.

De omzet van Apple in de zorgmarkt kan volgens Morgan Stanley oplopen tot het astronomische bedrag van $ 313 miljard in 2027. Dit bedrag is extra opmerkelijk omdat de totale omzet van Apple in 2018  ‘slecht’ 266 miljard dollar bedroeg. Ter vergelijking: het bruto nationaal product van Nederland omvat zo’n 800 miljard dollar.

Ook Samsung profiteert

Niet alleen Apple profiteert van de groei op de markt voor slimme horloges. Samsung verkocht in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 2 miljoen exemplaren. Dit is meer dan het dubbele van de 0,9 miljoen een jaar eerder.

Recente nieuwe modellen, zoals Galaxy Watch Active 2, moeten het marktaandeel van het Koreaanse techbedrijf verder vergroten. Samsung lijkt hiermee de nummer twee positie op de markt van slimme horloges veilig te hebben gesteld.

Fitbit grote verliezer

De grote verliezer op deze markt is wearables-producent Fitbit. De verkoop van smartwatches van dit bedrijf daalde van 1,3 miljoen in het tweede kwartaal van 2018 naar 1,2 miljoen. Omdat de totale verkoop van slimme horloges in deze periode aanzienlijk steeg, betekent dit en fors verlies van marktaandeel.

Dit sluit aan bij andere problemen waarmee Fitbit kampt. Het bedrijf kampt met dalende omzetten en oplopende verliezen. De omzet daalde op jaarbasis van 353 miljoen naar 299 miljoen dollar. Het nettoverlies liep op van 58,2 miljoen naar 118,3 miljoen dollar.

Het lijkt erop dat Fitbit met de introductie van de nieuwe Versa Lite een inschattingsfout heeft gemaakt. CEO James Park zei naar aanleiding van de teleurstellende kwartaalcijfers dat klanten ofwel duurdere apparaten met extra functies willen of dat ze juist de voorkeur geven aan de goedkoopste artikelen. De Versa Lite zit hier precies tussenin.

Reacties