Big data en kunstmatige intelligentie

Apple gaat meer health tech leveren, artsen maken zich zorgen

Alexander Pohl / NurPhoto / picture alliance

Tim Cook, de topman van Apple, zei in een interview dat de grootste maatschappelijke bijdrage van zijn bedrijf de gezondheid betreft. Tegelijkertijd maken artsen zich zorgen over de ECD's op de Apple Watch.

‘Als we straks terugkijken en ons afvragen wat de grootste bijdrage was van Apple aan de mensheid, dan ligt dat op het vlak van gezondheid.’ Dat zei Apple-topman Tim Cook in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC.

In het vraaggesprek kondigde Cook voor 2019 nieuwe diensten aan op het gebied van health tech, zonder overigens concreet te worden.

Toegang medische dossiers

De uitspraken van Cook sluiten aan bij de koerswijziging die Apple de afgelopen jaren heeft ingeslagen. Zo biedt het techbedrijf sinds enige tijd de mogelijkheid om toegang te krijgen tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads. De gebruiker krijgt al zijn medische data in één overzicht te zien.

Bovendien wil Apple medische gegevens van gebruikers van de iPhone delen met ontwikkelaars van apps. Meer dan vijfhonderd zorginstellingen werken mee aan het initiatief. Het gaat daarbij om data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten.

Tim Cook: ECD-functie

In het interview met CNBC noemde Tim Cook expliciet de ECD-functie op de nieuwe Apple Watch. Met dit device kunnen gebruikers hartfilmpjes maken waarmee een inschatting wordt gemaakt van de kans op een cardiovasculaire aandoening. Het filmpje kan via een app worden gedeeld met een arts. In Nederland is deze functie overigens nog niet beschikbaar.

In de Verenigde Staten maken artsen zich zorgen over deze toepassing.  Deze zorgen betreffen vooral het risico van ‘false positives’ en de druk die daarmee op het zorgstelsel komt te liggen.

Nodeloze behandeling

Gebruikers van de Apple Watch zijn doorgaans jonger en dan de mensen uit de echte risicogroepen, aldus cardioloog Gregory Marcus van de University of California, San Fransisco op het Amerikaanse techblog The Verge. ‘We bevelen het maken van deze hartfilmpjes voor hen dan ook niet aan, tenzij ze deel uitmaken van een risicogroep. Mogelijk veranderingen in het hartritme kunnen bij deze mensen tal van redenen hebben, die niet per se tot medisch ingrijpen hoeven te leiden.’

‘Er is geen bewijs dat de voordelen de nadelen overtreffen en we bevelen het gebruik daarom niet aan voor mensen met een laag risico op een cardiovasculaire aandoening,’ zegt ook Seth Landefeld. Hij is hoogleraar aan de University of Alabama in Birmingham en lid van de U.S. Preventive Task Force. ‘Mocht dit leiden tot een nodeloze behandeling, dan is dat niet zonder gevaar.’

 

Reacties