Australische maker boekingssoftware beschuldigd van manipuleren data

Getty Images / iStock

Een Australische toezichthouder heeft de grootste maker van boekingssoftware van het land aangeklaagd. Het bedrijf HealthEngine wordt beschuldigd van het verwijderen van negatieve beoordelingen en het verkopen van de persoonlijke gegevens van 135.000 mensen aan zorgverzekeraars zonder hen daarover te informeren.

De rechtszaak tegen HealthEngine speelt tegen de achtergrond van toenemende concurrentie tussen ict-bedrijven die zorggegevens beheren. Toezichthouder ACCC is steeds kritischer over de manier waarop deze bedrijven omgaan met persoonlijke gegevens.

De toezichthouder roept daarom op tot een herziening van de privacywetgeving. Ook wordt beloofd actie te ondernemen tegen internetbedrijven die de privé-informatie van mensen gebruiken zonder hun medeweten.

‘Bijzonder ernstig’

“Het gedrag van HealthEngine is bijzonder ernstig. Patiënten kiezen nu artsen op basis van gemanipuleerde beoordelingen die niet nauwkeurig de ervaring van andere patiënten weerspiegelden,” zei ACCC-voorzitter Rod Sims hierover.

Concreet beschuldigt de ACCC HealthEngine ervan 17.000 negatieve patiëntrecensies te hebben genegeerd. Bovendien nam de softwaremaker betalingen aan van intermediairs voor zorgverzekeringen. Dit in ruil voor gebruikersnamen, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, de soorten gezondheidszorg die ze ontvingen en of ze wel of geen particuliere ziektekostenverzekering hadden. Hierbij ging het om de data van 135.000 personen.

Reactie HealthEngine

Volgens de oprichter en CEO van HealthEngine, Marcus Tan, heeft het bedrijf de diensten waarnaar in de rechtszaak wordt verwezen, al meer dan een jaar geleden stopgezet of aangepast.

“HealthEngine erkent dat onze snelle groei door de jaren heen soms onze systemen en processen heeft overbelast. We verontschuldigen ons als dat betekent dat we niet altijd aan de hoge verwachtingen hebben voldaan”, aldus het bedrijf.

Landelijk epd

Het is niet de eerste keer dat er in Australië problemen de kop opsteken rondom zorg en privacy. Ook het landelijke epd van de Australische overheid, My Health Record, stuit op weerstand bij de bevolking. Tien procent van de Australiërs kiest er inmiddels voor om geen deel uit te maken van dit landelijk epd.

 

Reacties