E-health

Blijf goed nadenken over nieuwe e-health toepassingen

Het is moeilijk te bepalen wat op korte termijn bruikbare en breed inzetbare toepassingen zijn in de zorg. Toepassingen die betaalbaar, goedgekeurd en die simpel en eenduidig te gebruiken zijn. Voor velen is het verre toekomst maar de realiteit laat langzamerhand een ander beeld zien.

VvAA-bestuurslid Tijmen Hiep schreef al eerder over deze kwestie in zijn blog De crux van techEr zijn een aantal simpele toepassingen in omloop. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een YouTube filmpje instructies te geven voor het spuiten van insuline. Een ander voorbeeld is het apparaat dat een signaal afgeeft als een patiënt thuis te weinig drinkt. Dat zijn toepassingen die thuis worden gebruikt.

Voorbeelden die in het ziekenhuis worden gebruikt zijn er ook. Denk aan de 3D-simulatie voor een schoudermodel zodat protheses optimaal geplaatst kunnen worden, 3D-printers die botten na kunnen maken ter voorbereiding op een operatie of de bekende operatierobot. En in de keten kent iedereen wel de toepassingen op het gebied van telecardiologie en teledermatologie.

Spannend

Spannend wordt het als we het hebben over de impact van artificial intelligence of de inzet van robotica. Wat als de computer aan de hand van geur, visuele observaties, pupilscanning, beeldmateriaal en bloedwaarden precies kan zeggen hoe ziek we zijn en wat we mankeren? Of wat als de computer berekent wie er het eerste acute zorg moet krijgen? En als het verkeerd gaat, wie is dan verantwoordelijk?

Andere benadering

Vanuit de patiëntenkant nemen nieuwe toepassingen ook steeds meer een vlucht. Wellicht nog niet in uw populatie die nog niet digitaal vaardig is. Maar kijk eens naar “precision medicin for me” De digitaal vaardige patiënt vraagt een andere benadering. En wat als de patiënt niet vraagt maar eist en dreigt met claims als hij zin niet krijgt? Dat is zeker niet voor iedereen de ‘ver van mijn bed show’.

Inspireren

Nieuwe toepassingen bieden vooral nieuwe mogelijkheden maar we moeten er goed en bijtijds over nadenken. Samen en vanuit de dagelijkse praktijk. Zodat u goed voorbereid bent. Wij laten zorgverleners aan het woord over wat zij merken van nieuwe technologie. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn daarbij de belangrijkste vragen? Dit alles om u te inspireren en te ondersteunen in uw voorbereiding op de toekomst die veel dichterbij is dan we soms denken. Dit alles om u een stem te geven. Daar staan we immers voor bij VvAA.

Monique Peters is secretaris bij VvAA en actief als toezichthouder en bestuurder in zorg en welzijn. Ze werkte eerder in het AMC en in de Gelre ziekenhuizen en in een medisch coördinerend centrum tussen eerste en tweede lijn. Daarna was zij directeur bij de Nederlandse Verenging voor Cardiologie.

 

Reacties