ICT infrastructuur

Bruins: uitwisseling medische gegevens wordt ‘hell of a job’

Foto Stefan Segers

Tijdens de opening van de e-healthweek noemde minister Bruins de wettelijke plannen voor uitwisseling van medische gegevens 'a hell of a job'. Daarnaast kregen zorginstelling Evean en de Vraagapp prijzen uitgereikt.

Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS en voorzitter van het Informatieberaad Zorg, reikte de prijzen uit. Dit gebeurde tijdens de opening van e-healthweek in Den Haag.

De uitreiking was een onderdeel van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst van het ministerie van VWS. Acht verpleeghuizen worden hierbij actief ondersteund bij de implementatie van technologie. ‘Ook in de langdurige zorg kan techniek veel opleveren,’ aldus Gerritsen. ‘En niet alleen de bewoners profiteren daarvan. De Challenge ontlast de medewerkers eveneens.’

Meerwaarde voor bewoners

De jury van de innovatieprijs voor verpleeghuizen oordeelde dat Evean met slim incontinentiemateriaal meerwaarde biedt voor bewoners en medewerkers. Het slaappatroon van de bewoners verbeterde aanzienlijk door het project.

‘De persoonsgerichte benadering viel daarbij op’, aldus juryvoorzitter Marijke van Hees. ‘Deelnemers waren alleen de bewoners die echt wilden meedoen. Bovendien waren medewerkers goed aangehaakt. En tot slot werd er met een kleine investering veel bereikt.’

Met een cheque van 10.000 euro en professionele begeleiding kan de doorontwikkeling van VraagApp verder vorm krijgen. De prijsvraag was een initiatief van Pharos, expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, en NeLL (National eHealth Living Lab). ‘Als je focust op die doelgroep, maak je het makkelijker voor alle Nederlanders, ook voor mij,’ aldus Gerritsen.

Opening e-healthweek

Minister Bruins verrichtte ’s ochtends de feitelijke opening van de e-healthweek. Op het podium interviewde hij een gebruiker van de e-healthdienst Hartwacht. Daarnaast ging hij in op zijn plannen om de gegevensuitwisseling in de zorg een wettelijke stimulans te geven.

Te vaak komt het volgens Bruins nog voor dat deze communicatie gebrekkig verloopt. Hij noemde daarbij het voorbeeld van een ambulance die een patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere brengt, maar eerst moet wachten op een dvd met de medische gegevens van de patiënt.

‘Ik heb met de Tweede Kamer afgesproken dat er wettelijke regelingen komen om dit te veranderen’, aldus de minister. Hij voegde hieraan toe dat dit een ‘hell of a job’ zal zijn.

Reacties