E-health

Crowdfunding voor virtuele speeltuin PlaygroundVR

De virtual-reality-speeltuin PlaygroundVR geeft zieke kinderen de mogelijkheid om virtueel buiten te spelen. Maar er is nog wel geld nodig.

Zodra kinderen een VR-bril opzetten, zijn ze ineens ergens anders. In dit geval in de 3D buitenspeelomgeving van PlaygroundVR. Hier kunnen zieke kinderen vrij rondlopen, een toren beklimmen en spelen met virtuele ballen. En als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen.

“En spelen ontspant”, zegt mede-ontwerper Jason van Eunen. “Dankzij die ontspanning daalt de stress en dat verbetert het herstel weer.” Uit tests op de Spoedeisende Hulp blijkt dat VR zelfs zoveel afleiding geeft, dat patiënten daadwerkelijk minder pijn voelen tijdens nare behandelingen. Ook daar kan de speeltuin bij helpen.

Mentaal herstel

Ook psycholoog en speelonderzoekster Lisette van der Poel ziet de noodzaak van spelen in het ziekenhuis. “Kinderen verwerken ervaringen die indruk op ze maken meestal door te spelen. Soms spelen ze gebeurtenissen zelfs letterlijk na, maar meestal doen ze dat onbewust.” Daarom is spelen in het ziekenhuis van grote waarde. Want zo kunnen kinderen de dingen die ze voor en tijdens de opnamen meemaken, makkelijker een plekje geven. “Spelen helpt ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal te herstellen.”

Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de virtuele speeltuin al bezocht tijdens de Buitenspeeldag afgelopen juni. Het werd een groot succes en het ziekenhuis neemt de virtuele speeltuin eind dit jaar nog in gebruik.

Fondsenwerving

PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers, net afgestudeerd of nog student. Freek Teunen is onderdeel van dit team. Hij kwam in 2018 in het nieuws toen hij voor de Efteling de virtuele Droomvlucht ontwikkelde voor mindervaliden bezoekers. “Nu willen we patiëntjes in het ziekenhuis iets fijns laten beleven en dat kan met VR.

Maar er is nog wel geld nodig om de speeltuin helemaal speelklaar te maken. Daarom starten de ondernemers een crowdfund. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling én om drie kinderafdelingen de speeltuin en VR-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen geven. “Kinderafdelingen werken veel met fondsen en fundraisers”, zegt Teunen. “Wij nemen dat werk nu voor ze over.”

 

Reacties