Medische Technologie

Data iPhone en Apple Watch kunnen vroegtijdig dementie opsporen

© FocusTechnology / Alamy / mauritius images

Apple werkt aan nieuw onderzoek om dementie te detecteren met behulp van data van de iPhone en Apple Watch. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar de onderzoekers zijn voorzichtig.

Uit het onderzoek bleek dat er meetbare verschillen zijn tussen personen met vroege kenmerken van de ziekte van Alzheimer en mensen zonder symptomen. De  eerste groep bleek bijvoorbeeld langzamer en minder regelmatig te typen. Ook stuurden zij minder sms-berichten stuurden dan gezonde deelnemers. Personen met vroege kenmerken van Alzheimer zijn ook meer afhankelijk van ondersteunende apps en zijn minder geneigd om enquêtes in te vullen.

Geen behandeling dementie

De onderzoekers zijn terughoudend met het trekken van conclusies voor de langere termijn. Volgens hen is er daarvoor meer research en analyse nodig. Bovendien vrezen zij dat de resultaten van dergelijk onderzoek angst kunnen veroorzaken bij patiënten. Dit vooral omdat er geen goede behandeling is van dementie.

De resultaten van het onderzoek maken opnieuw duidelijk dat consumentenhardware over steeds meer health functies beschikt. Met behulp van de Apple Watch kunnen bijvoorbeeld al hartfilmpjes worden gemaakt. Ook biedt het device de mogelijkheid van valdetectie.

Hoge verkoopcijfers

Mede hierdoor groeit de verkoop van de Apple Watch fors. In het tweede kwartaal van 2019 werden er wereldwijd 5,7 miljoen exemplaren verkocht, tegen 3,8 miljoen een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van researcher Strategy Analytics. Dit onderzoek was noodzakelijk omdat Apple zelf geen verkoopcijfers bekend maakt.

De groei van de verkoop van de Apple Watch sluit aan bij eerdere voorspellingen van zakenbank Morgan Stanley. Analisten van deze bank spraken eerder dit jaar de verwachting uit dat de zorgomzet van Apple over twee jaar 15 miljard dollar zal bedragen. Deze voorspelling is vooral gebaseerd op groei in de verkoopcijfers van de Apple Watch.

De totale omzet van Apple in de zorgmarkt kan volgens Morgan Stanley oplopen tot het astronomische bedrag van $ 313 miljard in 2027. Dit bedrag is extra opmerkelijk omdat de totale omzet van Apple in 2018  ‘slechts’ 266 miljard dollar bedroeg.

Reacties