De crux van Tech

Het zal u niet ontgaan zijn. Impactvolle verhalen, uitgebreide reportages en beeldende presentaties over hoe med-tech, big data en artificial intelligence de wereld onherroepelijk gaan veranderen. U kunt bijna geen blad openslaan of congres bezoeken of u wordt ermee om de oren geslagen.

Exponentiële ontwikkeling en groei worden voorspeld. Zijn we daar wel klaar voor, wetende dat onze breinen nog steeds lineair denken? En daarnaast komt ook de organisatievraag op tafel: want hoe implementeren we al die tech toepassingen in de dagelijkse praktijk en het liefst ook nog een beetje op een eenduidige manier?

Waan van de dag

Voor sommigen dagelijkse en inspirerende materie. Voor de meesten nog een beetje een ver- van- het- bed-show. Af en toe willen we er nog over mijmeren, al dan niet daartoe aangezet door een boeiend congres in een ver oord. Om vervolgens daarna weer op te gaan in de waan van de dag. Wat mij betreft een begrijpelijke reactie.

Het is moeilijk te bepalen wat op korte termijn een bruikbare en breed inzetbare toepassing zou kunnen zijn die werkelijk meerwaarde oplevert voor een zorgprofessional of patiënt. En dan ook nog betaalbaar, goedgekeurd en makkelijk in het gebruik. Hoe scheiden we de utopische ideeën die nog ver van de praktijk af staan van de relevante en concrete oplossingen die de techniek ons nu te bieden heeft? En nog belangrijker, wat is dan de impact op bestaande situatie. Moet ik anders gaan werken? Voorzorgsmaatregelen nemen? Bestaat mijn werk straks nog?

Impact op de zorg

Iedereen weet dat de huidige technologische ontwikkeling in een duizelingwekkend tempo voortgaat. Dat zal de komende tijd niet veranderen. En ja, dat zal zeker impact hebben op de zorg. De wijze waarop dat zal gaan, is nog onzeker. We hebben immers geen glazen bol.

Wat we wél kunnen, is ontwikkelingen onder de loep nemen en projecteren op de bestaande werkelijkheid. En dat is ook wat we gaan doen. Op dit Qruxx-platform. Waar het bundelen van kennis en expertise van uiteenlopende partijen vooropstaat. En daar werken we als VvAA vanuit onze positie als grootste collectief van en voor zorgverleners graag aan mee. Zodat we meningen kunnen bundelen, kennis kunnen delen en toepassingen kunnen toelichten. Zodat het voor u een beetje concreter wordt en u wellicht ook inspiratie biedt voor uw eigen situatie.

Kennis en expertise

Wij ondersteunen dit platform dan ook graag met kennis en expertise uit ons netwerk, gericht op alle aspecten van de technologische ontwikkelingen in de zorg en de impact ervan op de bestaande werkelijkheid. De werkelijkheid waarin u dagelijks functioneert en zorg levert aan uw patiënten.

Tijmen Hiep is bestuurder bij VvAA en daarnaast parttime werkzaam als tandarts. Hij behaalde een master in het gezondheidsrecht (LLM) en was eerder bestuurder bij de landelijke beroepsorganisatie voor tandartsen, orthodontisten en MKA-chirurgen (KNMT). 

Reacties