‘De positieve effecten van serious gaming zijn enorm’

natali_mis / stock.adobe.com

Een game spelen en leren tegelijk. Serious gaming wordt in de zorg steeds vaker ingezet als tool om te informeren en te onderwijzen. Van een dementiegame tot een game tegen ouderenmishandeling.

De rol van serious gaming in de gezondheidszorg groeit. Zo lanceerde Sevagram in 2016 een dementiegame voor mantelzorgers, familieleden, verzorgenden en andere geïnteresseerden. Zij kunnen zo kennis over de ziekte opdoen.

Een ander voorbeeld is de opkomende game tegen ouderenmishandeling. Ouderenorganisatie tanteLouise en Stichting Mentorschap West-Brabant tekenden in juni een overeenkomst voor de ontwikkeling van dit spel.

Serious gaming en revalidatie

Binnen de revalidatie krijgt serious gaming ook een steeds grotere rol. Het wordt gezien als belangrijk hulpmiddel om mensen te laten bewegen en te motiveren. Een voorbeeld hiervan is de ‘Superhuman Sports Design Challenge’. Deze applicatie biedt combinaties van fysieke spellen met technologie uit computergames.

Onderzoeker Stephan Lukosch van de TU Delft vertelt dat hij mensen van de bank af wil krijgen. ‘We baseren ons op bestaande sporten en brengen daar variatie in aan. Veel van de spellen zijn nu bijvoorbeeld gebaseerd op trefbal. Dit omdat de technologie daar al erg geschikt voor is.’

Niet saai

Marlies Schijven is hoogleraar Serious Gaming, Simulation en Applied Mobile Healthcare aan de Universiteit van Amsterdam. Zij bouwde onder meer een game die mensen helpt bij hun revalidatie. De kunst van serious gaming is volgens haar om de leerstof niet op een saaie manier te brengen. ‘Dit onder meer omdat je mensen niet het gevoel moet geven dat ze huiswerk aan het maken zijn.’

Schijven is van mening dat de gezondheidszorg baat heeft bij serious gaming.

Lees het hele artikel in Zorgvisie ICT Magazine

Reacties