Medische Technologie

Defect hartimplantaat kan razendsnel worden geïdentificeerd

© dny3d / stock.adobe.com

Onderzoekers van Imperial College Londen hebben software ontwikkeld die in enkele seconden het merk en model van een pacemaker of defibrillator vaststelt. Zo kunnen artsen patiënten met hartproblemen door een defect apparaat snel diagnosticeren en behandelen.

De nieuwe software zal naar verwachting een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg voor cardiovasculaire aandoeningen. Wereldwijd dragen veel mensen een implantaat om het hartritme te ondersteunen. Dit kan een pacemaker zijn om het hart sneller te laten kloppen of juist een defibrillator om een te snel hartritme te resetten in een normaal ritme.

Doorgaans blijven deze apparaten goed functioneren, maar in een enkel geval werken ze niet goed meer. Dit kan het gevolg zijn van een defect in het apparaat zelf. Maar ook kan het zijn dat de elektrodes die het hart met het apparaat verbinden zich niet meer in een juiste positie bevinden. Dit kan ernstige gevolgen geven, zoals hartkloppingen, ongepaste schokken of verlies van bewustzijn.

Achterhalen merk en type

In zo’n geval moet de arts snel achterhalen welk merk en type implantaat een patiënt heeft. Dat lukt nog wel als ze toegang hebben tot de database waarin de gegevens over de plaatsing van het implantaat bij de patiënt staan, of wanneer de patiënt het zelf kan vertellen. In de overige gevallen moet de cardioloog het merk en model bepalen via een flowchart algoritme dat is opgesteld aan de hand van reeks van vormen van implantaten en onderdelen van de printplaten. Dit kost tijd, maar bovendien zijn de gebruikte flowcharts vaak verouderd. Dit terwijl de patiënt in een kritische conditie verkeert.

Neuraal netwerk

James Howard, onderzoeker op de afdeling cardiologie van het National Heart and Lung Institute van Imperial College, heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld. Het gaat om een neuraal netwerk dat het merk en type van een implantaat kan aflezen van een röntgenfoto van de patiënt met het geïmplanteerde apparaat. Het neurale netwerk is getraind om van meer dan 1600 verschillende implantaten te kunnen identificeren.

De software is getest bij 1500 patiënten in Hammersmith Hospital. De uitkomst van het netwerk is telkens vergeleken met het oordeel van vijf cardiologen op basis van het flowchart algoritme dat op dat moment in gebruik was.

99 procent

De software voorspelde in 99 procent van de situaties accuraat de fabrikant, het merk en het model van een implantaat. De flowchart kon 72 procent juist identificeren. Howard wil de software in een tweede trial bij een grotere groep patiënten bevestigen. Daarnaast wil hij een portable model ontwerpen dat geschikt is voor gebruik op ziekenhuisafdelingen.

Het artikel Cardiac Rhythm Device Identification Using Neural Networks is gepubliceerd in JACC: Clinical Electrophysiology

 

Reacties