Deventer Ziekenhuis levert ict-infrastructuur voor huisarts

© alvarez / Getty Images / iStock

Het Deventer Ziekenhuis levert ook de komende vijf jaar de ict-infrastructuur voor de huisartsen in de regio. 'Hiermee kunnen we efficiënter werken en veel dubbel werk en kosten voorkomen.'

‘Ik houd me liever met patiëntenzorg bezig dan met ict. Er zijn steeds meer apps en ict-koppelingen. Die zijn voor een individuele huisarts niet meer bij te houden. Ik zou er niet aan moeten denken mijn ict-infrastructuur zelf te moeten regelen. Natuurlijk hadden we ook voor een commercieel ict-bedrijf kunnen kiezen. Maar met het Deventer Ziekenhuis als ict-dienstverlener wordt ons niet het vel over de oren gehaald.’

Aan het woord is Otto Quartero. Hij is huisarts in Diepenveen en voorzitter van de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO). Quarterois opgetogen over de nieuwe, vijfjarige overeenkomst tussen de HCDO en het Deventer Ziekenhuis (DZ) voor een regiobrede ict-infrastructuur. 85 huisartsen in de regio Salland krijgen een aansluiting op het ziekenhuisinformatiesysteem.

Gesloten glasvezelnetwerk

Hiervoor hebben de partners het SallandNet Breedband gerealiseerd. Dit is een supersnel en gesloten glas-vezelnetwerk. Hiermee kunnen de huisartsen 24/7 medische gegevens op het gebied van cardiologie, dermatologie en andere informatie met het ziekenhuis uitwisselen.

Via het netwerk doen huisartsen maandelijks alleen al meer dan 11.000 labaanvragen. Een SSO (SingleSignOn)-koppeling zorgt ervoor dat een huisarts van de coöperatie nog maar één wachtwoord nodig heeft om rechtstreeks toegang te krijgen tot het ziekenhuisdossier. Quartero: “Dankzij de ict-infrastructuur die er nu ligt, kunnen de huisartsen veel eenvoudiger en veiliger met de medisch specialisten samenwerken. Komt een patiënt na behandeling bij een medisch specialist voor controle weer bij de huisarts, dan zijn alle gegevens snel beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt bij wie vandaag afwijkende uitslagen zijn gevonden. Samen met de specialist kan ik dan snel goede afspraken maken over het vervolg.”

Met de verlenging van de overeenkomst vervangt het Deventer Ziekenhuis binnenkort 350 computers van de huisartspraktijken op 35 locaties in Salland. Het DZ levert ook de software, printers, helpdesk, internetvoorzieningen en de telefonie voor de huisartsen en de circa 500 medewerkers. Ook de Spoedpost Huisartsenzorg voor de avond-, nacht- en weekenduren, die in het ziekenhuis is gevestigd, is aangesloten op het ict-netwerk. Acties die een huisarts op de post in Hapicom registreert, komen direct in het patiëntendossier van de huisarts. Ook kunnen huisartsen via het ict-systeem met het DZ laboratoriumartikelen als glucosestrips en urinebekers aanvragen.

Dubbel werk voorkomen

“Met deze ict-infrastructuur kunnen we efficiënter werken en veel dubbel werk en kosten voorkomen”, vertelt CMIO-officer Maarten Hoes van het DZ. “De overzichtelijkheid van Salland is onze grote kracht.” Salland was de eerste regio in Nederland waar ziekenhuis en huisartsen vijftien jaar geleden besloten om op ict-gebied de koppen bij elkaar te steken. De aftrap vond plaats in Deventer. In deze stad waren alle huisartsen op het HIS (huisartsinformatiesysteem) van Medicom aangesloten en de apothekers op het systeem Pharmacom van PharmaPartners.

“Voor het ziekenhuis is het belangrijk de huisartsen te binden aan ons adherentiegebied”, zegt Marcel Hemels. Hij is bij DZ de accountmanager ict voor de ondersteuning van de huisartsen. “Door de huisartsen te voorzien van actuele informatie over hun patiënten hopen we dat ze naar het DZ blijven doorverwijzen en niet naar Zwolle of Enschede. Ook wij moeten onze broek ophouden. Dus ontzorgen wij de huisartsen. Ook nemen we een deel van de ict-kosten van hen over en breiden we voorzieningen uit. Het DZ gaat nu in de wachtkamers van de huisartsen zorgen voor beeldschermen met gezondheidsinformatie, info over spreekuren en wifi voor de wachtende patiënten.”

Loek Ksiak. Zie ook het artikel over dit onderwerp in Zorgvisie ict magazine

Reacties