Internet of things

Draagbare ECG werkt op 10.000 meter hoogte

© kasto / Fotolia

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa maakt sinds januari gebruik van een draagbare ECG-toepassing. Cabinepersoneel kan indien nodig tijdens een vlucht een hartfilmpje maken van een passagier en dit direct laten beoordelen door een cardioloog op de grond.

De cardioloog beoordeelt het ECG en geeft het cabinepersoneel en de piloot vervolgens advies over eventueel medisch ingrijpen en de te volgen route. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een tussenlanding noodzakelijk is.

Naarmate er meer oudere mensen langeafstandsvluchten maken, komen medische noodgevallen aan boord vaker voor. Bijzonder kritisch zijn cardiovasculaire klachten. Dit omdat een snelle en gerichte behandeling cruciaal is voor het overleven van de passagier.

ECG zonder ervaring

Om die reden gebruikt de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa het mobiele ECG-systeem CardioSecur sinds januari 2018 bij alle toestellen van het type A380.

Het cabinepersoneel kan volgens de fabrikant zonder cardiologische ervaring gebruik maken van het lichtgewicht systeem. Het systeem stuurt het hartfilmpje vervolgens naar de alarmcentrale International SOS, waarna het advies van de cardioloog over behandeling en route volgt.

Twee keer per maand

Het systeem wordt per vliegtuig gemiddeld twee keer per maand gebruikt. Sven-Karsten Peters, als cardioloog verbonden aan de medische dienst van Lufthansa, is enthousiast.

“De ernst van de symptomen hangt niet noodzakelijkerwijs samen met de ernst van de aandoening”, aldus  Peters. “Daarom is het moeilijk om te beoordelen of een tussenlanding voor medische behandeling noodzakelijk is. Dit geldt zowel voor de bemanning als voor artsen op de grond die niet beschikken over een ECG. CardioSecur’s 12-leads ECG-gegevens bieden artsen een meer gedetailleerde basis voor besluitvorming”, aldus Peters.

Apple Watch 4

Het maken van hartfilmpjes is overigens niet alleen aan boord van vliegtuigen steeds eenvoudiger. De nieuwe Apple Watch 4 biedt bijvoorbeeld ook functies voor een hartfilmpje. Volgens Jeff Williams, COO van Apple, is de Apple Watch 4 het eerste ECG-product dat rechtstreeks voor consumenten beschikbaar is.

De opties omvatten onder meer een hartritmesensor en de ECG-sensor. In de Verenigde Staten is het mogelijk om de gegevens via een health app te delen met een arts. In Nederland valt de Apple Watch onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen. Dit betekent dat de ECG-functie pas later beschikbaar komt voor het toestel.

Reacties