Privacy en security

Digitale adviesraad Philadelphia geïnstalleerd

Sociale robot Phi ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking

Mag je met een algoritme de vochtinname reguleren van een incontinente bewoner? Dat was een van de vragen tijdens de installatie van de Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie (EMT) van Philadelphia.

Het was een ontroerend filmpje, tijdens de officiële presentatie van de digitale adviesraad van zorginstelling Philadelphia. Ruud, een zelfstandig wonende man met een verstandelijke beperking, had twee weken lang de sociale robot Phi te logeren gehad. Phi herinnerde hem aan het innemen van zijn medicijnen en het opruimen van zijn huis, maar speelde ook spelletjes met hem op de iPad.

Bij het vertrek van robot Phi werd Ruud gevraagd wat hij ervan vond. ‘Ik vond het heel fijn dat zij er was,’ zegt hij. ‘Het was gezellig. Ik heb niet zoveel vrienden, en dus heb ik weinig aanloop. Dan is het fijn als je gezelschap hebt.’

Welke films?

Precies vanwege dit soort kwesties riep Philadelphia (8200 cliënten, 6700 medewerkers, jaaromzet 360 miljoen) de Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie (EMT) in het leven. Dat vertelde bestuursvoorzitter Greet Prins tijdens de presentatie.

‘We doen veel aan technologische innovatie, en daar dienen zich steeds meer vragen aan,’ aldus Greet Prins. ‘We hebben voor onze cliënten een aantal belevingscabines in gebruik. Daarin kunnen ze VR-films bekijken. Nu nog kiezen wij die films voor ze uit, maar het duurt natuurlijk niet lang voordat ze zelf kunnen gaan kiezen. Wat doen we dan als ze bijvoorbeeld een pornofilm willen bekijken? Ik kan het antwoord niet geven, maar de vraag dient zich onvermijdelijk aan.’

Vochtinname reguleren

Een ander voorbeeld: de recent ontwikkelde slimme luiers, die met behulp van sensoren duidelijk maken of de cliënt een schone luier nodig heeft. Prins: ‘Dat werkt nu prima, maar de techniek gaat natuurlijk verder. Stel: je ontwikkelt een algoritme dat de vochtinname zodanig reguleert dat het verschonen van de luiers kunt optimaliseren. Wil je dat? Mag dat?

‘Nogmaals, ik heb de antwoorden niet paraat, maar de vragen gaan komen. Wij kunnen die antwoorden zelf maar ten dele geven. Daarom hebben we een aantal deskundigen gevraagd of zij ons hierbij willen ondersteunen. Zodat we zo zorgvuldig mogelijk antwoorden kunnen gaan geven op vragen die onvermijdelijk op ons afkomen.’

Samenstelling Adviesraad EMT

De Adviesraad EMT van Philadelphia is een van de eerste in zijn soort in Nederland. De leden van de raad zijn voorzitter Jeannette Pols (Universiteit van Amsterdam), Dorothea Touwen (LUMC) en Alistair Niemeijer (Universiteit voor Humanistiek).

 

Reacties