‘Digitale kennis onder zorgbestuurders minder dan elders’

John Mattison (rechts)

Zorgbestuurders die verzuimen werk te maken van digitale innovatie, graven een diepe kuil voor zichzelf. Dat stelt John Mattison, CMIO van Kaiser Permanente.

Het probleem is echter dat de digitale kennis onder  zorgbestuurders in het algemeen minder is dan elders, aldus Mattison. “Vooral als het om de vraag gaat welke technologie de moeite van invoering waard is.”

John Mattison zegt dit in een interview met Zorgvisie. “De financiële marges in ziekenhuizen zijn zo klein dat iedere verbetering telt. Als je met digitale innovatie op een paar plekken in het ziekenhuis een half procent efficiencywinst weet te boeken, heb je het over substantiële bedragen.”

Seminar Connected Care

Mattison spreekt op 19 november als keynote speaker tijdens het Zorgvisie Executive Seminar Connected Care. Hij stelt daar ook thema’s aan de orde als kwaliteit, patiëntveiligheid en patiënttevredenheid. “Digitale innovatie stelt ziekenhuizen in staat om veiliger oplossingen te vinden met minder onbedoelde uitkomsten en vergissingen. Ze kunnen zo dus hogere kwaliteit tegen lagere kosten leveren.”

Als Chief Medical Information Officer en Assistant Medical Director van Kaiser Permanente is Matison al jaren bezig met digitale innovatie in de zorg. Kaiser was bijvoorbeeld met een jaaromzet van 80 miljard dollar het eerste health-system dat een elektronisch patiëntendossier voor zijn ruim twaalf miljoen leden, veertig ziekenhuizen en 700 eerstelijnscentra invoerde.

Invoering

‘Zorgbestuurders die zeggen dat digitale innovatie te ingewikkeld, te duur, te ver in de toekomst is en gaan zitten wachten tot anderen de problemen oplossen, zullen al snel in een diepe kuil belanden waar ze niet meer uit kunnen klimmen’, gelooft Mattison. ‘Het probleem is dat de digitale kennis onder  zorgbestuurders over het algemeen minder is dan elders, vooral als het om de vraag gaat welke technologie de moeite van invoering waard is.’

Begrip voor bestuurders

Toch heeft Mattison ook begrip voor de lastige positie van bestuurders. ‘Het punt is dat de bestuurder vaak niemand heeft op wiens oordeel hij kan vertrouwen. CEO’s moeten week in week uit horen welke coole techniek professionals nu weer hebben gevonden. Ze worden overspoeld met verzoeken voor de aanschaf van dure nieuwe speeltjes. Iedere professional vindt zijn of haar verzoek het belangrijkste. Het is voor een bestuurder heel moeilijk om te weten wie hij kan vertrouwen; iemand die kan beoordelen of de betreffende techniek volwassen genoeg is, of de waarde-propositie klopt en of de betreffende innovatie in het portfolio past. Het ontbreken van zo’n competente raadgever is de makkelijkste manier om de boot te missen.’

Reacties