Digitale pathologie: ‘Gemakkelijk beelden oproepen patiënt’

Coupes (weefselpreparaten) snel inscannen en analyseren. Geen last meer van je nek omdat je voortdurend over je microscoop gebogen zit. Alle relevante beelden beschikbaar tijdens multidisciplinair overleg. Minder fouten. Lagere kosten, en beelden delen met collega-zorgverleners in binnen- en buitenland. Dat zijn enkele van de voordelen van de digitale pathologie-oplossingen van Philips.

 

De digitalisering van de gezondheidszorg voltrekt zich in een steeds hoger tempo, in alle sectoren van de zorg. De pathologie speelt bij dit alles een belangrijke rol, want de behandeling begint immers met een diagnose.

Digitalisering van weefselonderzoek brengt echter specifieke uitdagingen met zich mee, mede omdat de bestanden zo groot zijn. Philips is al langer bezig met deze uitdagingen en het oplossen van de problemen die daarbij horen.

LabPON en digitale pathologie

Een voorbeeld is LabPON, het eerste klinische laboratorium dat volledig is overgestapt op digitale histopathologische diagnostiek. Dit laboratorium werkt met een digitale databank met grote hoeveelheden pathologiebeelden en andere big data. Dit biedt klinische informatie voor de ontwikkeling van slimme algoritmen die bijdragen aan een betere diagnose en dus een betere behandeling.

LabPON maakt gebruik van IntelliSite Pathology. Dankzij deze Philips-oplossing kunnen pathologiebeelden op een computerscherm worden bekeken. De beelden zijn van hoge kwaliteit en scherpte. Ze worden vervolgens met diverse digitale tools geanalyseerd. Ook het snel kunnen delen van de beelden is van belang. Zo is een second opinion ook veel toegankelijker en sneller mogelijk.

Diagnostiek verfijnder

Omdat ziektebeelden en de mogelijke behandeling ervan steeds complexer worden, is digitale pathologie een uitkomst, aldus Ivo Van Den Berghe, patholoog in het AZ Sint Jan in Brugge. “De diagnostiek wordt verfijnder, met mogelijk een directe weerslag op de behandeling of therapie.”

Ook het multidisciplinair overleg (MDO) wordt aanzienlijk eenvoudiger. Ivo Van Den Berghe: “Als we onze patiënten bespreken tijdens zo’n overleg, kunnen we gemakkelijk de beelden van die patiënt oproepen op het scherm. Vroeger was zoiets ondenkbaar. Je kon onmogelijk alle microscoopglaasjes van alle patiënten meenemen naar zo’n vergadering om dan ter plekke het juiste beeld te zoeken.”

Workflow efficiënter

Daarnaast wordt de workflow efficiënter. Direct nadat het preparaat in het laboratorium aankomt, wordt het digitaal geregistreerd. Alle stappen van de workflow worden daarna vastgelegd in het systeem. “Dit komt ook de patiëntveiligheid ten goede, want de kans op fouten door een handmatige overdracht nemen af”, vertelt Cees Smit, lange tijd in Europees verband verantwoordelijk voor digitale pathologie bij Philips.

Er zijn ook kostenvoordelen verbonden aan het nieuwe systeem. “Het scannen is aanzienlijk minder werk, en bovendien kunnen laboratoria samenwerken en virtueel één laboratorium gaan vormen”, aldus Cees Smit. “In Nederland zijn Rijnstate, JBZ en St. Antonius op dat vlak al heel ver gevorderd. Deze samenwerkende labs gaan meer dan een miljoen coupes per jaar verwerken. Dergelijke grote volumes blijken in de praktijk heel efficiënt te zijn.”

Afname nekklachten

Een praktisch voordeel van digitale pathologie is volgens patholoog Ivo Van Den Berghe van het Sint Jan in Brugge de afname van nekklachten onder pathologen en medewerkers van het laboratorium, die voorheen langdurig over hun microscoop zaten gebogen.

Maar belangrijker nog is de mogelijkheid om samen te werken met vakgenoten, aldus Van Den Berghe. Zijn collega’s en hij kunnen nu werken vanaf elke locatie. “Met één klik sturen we de beelden naar collega’s wereldwijd voor overleg. Zo kunnen ook andere pathologen de coupes bekijken en hun opinie geven. Digitale pathologie is nu in opmars, en hoe meer ziekenhuizen er gebruik van maken, hoe groter de mogelijkheden worden.”

De pathologie-oplossingen van Philips bieden efficiënte manieren om gerichte, patiëntspecifieke behandelingen te ondersteunen en om nauwkeurig en in één keer de juiste beslissingen te nemen.

Reacties