Medische Technologie

Dit zijn ‘de modernste OK’s ter wereld’

Foto EGM architecten © Ronald Tilleman

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft een nieuwe vleugel, die is ingericht voor een optimaal langdurig verblijf. De bijbehorende operatiekamers reduceren onder meer de kans op menselijke fouten.

‘Ik heb veel OK-complexen bezocht. Als ik alle functionaliteiten van onze nieuwe OK’s op een rijtje zet, durf ik best te stellen dat de Sint Maartenskliniek nu het modernste OK-complex ter wereld heeft.’

Dat zei orthopedisch chirurg Koen Defoort bij de officiële opening van de nieuwbouwvleugel van dit ziekenhuis in Nijmegen.

De zeven nieuwe operatiekamers zijn veiliger, overzichtelijker en hebben de laatste digitale noviteiten. ‘Het zijn voor de chirurg en het OK-personeel aangename, ruime OK’s: 55 vierkante meter per stuk’, zegt Defoort. ‘Dat geeft een opgeruimde omgeving om in te werken. Dat vermindert het risico op menselijke fouten.’

Eerste operatie

Defoort voerde eind oktober de eerste operatie uit in de hypermoderne OK. Met de nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten zo lang mogelijk de regie over hun gezondheid te geven, fysiek, sociaal en emotioneel. Naast het OK-complex is een grote revalidatievleugel die is ingericht voor een lang verblijf van soms twee of drie maanden. Overal zijn ramen, dus komt overal het daglicht naar binnen. Zelfs in de operatiekamers.

Met een nieuw innovatief luchtbehandelingssysteem probeert het ziekenhuis de kans op infecties in de OK’s tot het minimum te beperken. Zo maakt dit systeem de hele operatiekamer steriel, in plaats van slechts een deel. Ook maakt het minder geluid en reguleert het de temperatuur in de OK beter.

Naadloze wanden

Een ander detail van het OK-ontwerp van de Sint Maartenskliniek is dat het naadloze wanden heeft. Elk randje is immers een risico voor bacteriegroei. Naar eigen zeggen is het Nijmeegse ziekenhuis het eerste ter wereld met een ‘naadloze OK’.

Een bijzonderheid is ook dat de OK-wanden vermengd zijn met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes. Deze deeltjes stoten stof, bacteriën en schimmels af.

Blauw licht

De kleur van de verlichting in de operatiekamers verandert verder mee met het moment van de dag. Dit moet positief uitwerken voor het bioritme van de gebruikers. De kleur van de verlichting kan worden aangepast als dat beter is voor de behandeling. Voor sommige ingrepen is groen licht het beste, voor andere moment weer is blauw licht het beste, vanwege het contrast.

Alle zeven OK’s hebben drie enorme beeldschermen, die zijn verwerkt in de wand. Daarmee kan de chirurg en het OK-team beelden tijdens een operatie zien. Voordeel is dat er minder pendels aan het plafond hangen, wat de steriliteit en de concentratie van het OK-team bevordert. De chirurg bepaalt per scherm wat daarop getoond wordt.

Eenvoudiger en veiliger

Met één van drie schermen kan het OK-team alles bedienen: van temperatuur tot licht, en van het tonen van röntgenfoto’s tot het tonen van de tijd die nog rest tot bijvoorbeeld het botcement is uitgehard. Ook kan het OK-team hierop het elektronisch patiëntendossier bijwerken. Het ICT-systeem geeft de informatie die op dat moment nodig is. Dit maakt het werk eenvoudiger en veiliger. Dat komt omdat het OK-team niet verder kan als ze in het systeem eerst nog veiligheidscontroles moeten doen.

De revalidatievleugel is voor volwassenen die onder behandeling zijn voor bijvoorbeeld een dwarslaesie, beroerte, been- of  armamputatie. De ruime en lichte verpleegafdelingen zijn helemaal ingericht op een lang verblijf, waarbij de patiënten gestimuleerd worden om uit hun bed en hun kamer te komen. Veel van die één- of twee persoonskamers hebben een balkon. Twee maanden geleden werden de patiënten al verhuisd naar dit nieuwe deel.

Speciale app

In het souterrain van de nieuwbouw zit onder andere het Loop Expertise Centrum, voor patiënten met loop-, sta- en balansproblemen. Er is rolstoeltoegankelijke oefen- en therapietuin. Een speciale app geeft medewerkers inzicht in de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimtes. De nieuwbouw biedt tevens plaats aan de verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten. Het complex is in drie jaar ontworpen en gebouwd. Zaterdag 16 november heeft de Sint Maartenskliniek een speciale open dag.

De Sint Maartenskliniek heeft eerder al ambities geformuleerd voor 2030. Enkele daarvan zijn: op gebied van orthopedie wordt 90 procent van de patiënten genezen, voor 90 procent is pijn geen belemmering meer voor een goed functioneren en op het terrein van reumatologie is 90 procent oplosbaar. Bovendien wil de raad van bestuur de nummer één in Europa worden in revalidatie van dwarslaesie.

Reacties