Draadloze spirometer met smartphone app verbetert astmacontrole

© AntonioGuillem / Getty Images / iStock

Astmapatiënten die hun astma niet onder controle hebben, kunnen hun ziekte beter beheersen met een draadloze AsthmaTuner die in contact staat met een smartphoneapp. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Zweedse onderzoekers hebben deze AsthmaTuner getest bij een kleine groep patiënten. Ze publiceerden de succesvolle resultaten in European Respiratory Journal. Ze starten nu een groter onderzoek.

Ongeveer de helft van de astmapatiënten heeft de ziekte onvoldoende onder controle. Zij krijgen regelmatig een astmatische aanval of ademproblemen. Dit komt onder meer doordat de patiënt onvoldoende begeleiding krijgt bij het omgaan met de ziekte of de medicijnen niet goed inneemt.

Koppeling AsthmaTuner

Dat AsthmaTuner bestaat uit een digitale spirometer die gekoppeld is aan een app. Als de patiënt de astma niet onder controle heeft, kan hij met de digitale spirometer de betreffende waarde (FEV1) meten. Vervolgens moet hij een paar vragen over symptomen beantwoorden.

De app koppelt de input van de patiënt aan informatie uit de behandelrichtlijn voor astma en geeft de patiënt vervolgens automatisch een behandeladvies van de arts. Deze krijgt daarbij een plaatje te zien van de inhaler die hij moet gebruiken. Ook zijn er instructies voor de dosis inhalatiemedicatie.

Karolinska ziekenhuis

Björn Nordlund, kinderverpleegkundige en onderzoeksleider bij het Karolinska Instituut, testte de AsthmaTuner. Zij testte het apparaat bij 77 patiënten van 6 jaar en ouder met een ongecontroleerde astma. De patiënten stonden onder controle van de huisarts of van de kinderarts in het Astrid Lindgren Kinderziekenhuis. Dit ziekenhuis is aan het vermaarde Karolinska verbonden. Ongeveer de helft van de patiënten was kind.

De groep werd in tweeën verdeeld. De eerste groep gebruikte eerst acht weken de AsthmaTuner en kreeg vervolgens begeleiding bij de behandeling met een uitgeprint individueel behandelplan. Bij de tweede groep was de volgorde daarna omgedraaid. Tussen beide begeleidingsvormen zat een overgangsperiode van twee weken.

Betere therapietrouw

Gebruik van de AsthmaTuner zorgde voor een aanzienlijke verbetering van de uitslag van de Asthma Controle Test. In vergelijking met reguliere zorg verbeterde de therapietrouw alleen bij volwassen patiënten die de AsthmaTuner minimaal eens per week moesten gebruiken. Deze mensen dachten er vaker aan om hun medicijnen op tijd in te nemen.

De onderzoekers willen nu weten of de resultaten ook bestendig zijn. Zij starten binnenkort met een groter onderzoek dat voor een langere tijd zal lopen. Nordlund en Henrik Ljungberg, eerste auteur van het onderzoek, hebben met hun bedrijf MediTuner AB de AsthmaTuner op de markt gebracht.

 

Reacties