Medische Technologie

E-mailen, chatten en digitaal piano spelen met je brein

yacobchuk / Getty Images / iStock

Patiënten die volledig verlamd zijn, bijvoorbeeld door ALS of een dwarslaesie, kunnen met behulp van een sensor in de hersenen de cursor van een tablet bedienen. Dit blijkt uit onderzoek van het consortium Braingate.

Het onderzoek verscheen in het open access tijdschrift Plos One. Het toont aan dat een zogeheten brain computer interface (bci) mensen met verlamming in staat stelt een tablet te bedienen. Dit doen zij door simpelweg te denken aan het maken van cursorbewegingen en aan klikken.

Dit alles gebeurt met behulp van een kleine sensor in de motorcortex, het deel van de hersenen voor het maken van bewegingen. De sensor in de motorcortex van de deelnemers was via Bluetooth verbonden aan een Google Nexus 9-tablet. De sensor functioneerde feitelijk als een digitale muis.

Ode an die Freude

Deelnemers aan het onderzoek slaagden er op deze manier in te e-mailen en chatten. Ook konden ze muziek streamen en video’s delen. Bovendien deelden zij berichten met familie, vrienden, leden van het onderzoeksteam en hun mededeelnemers. Ze surften op het web, checkten het weer en winkelden online. Eén deelnemer, een muzikant, speelde een fragment van ‘Ode an die Freude’ van Beethoven op een interface voor digitale piano.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Braingate-consortium. Dit is een samenwerkingsverband van kennisinstituten en zorginstellingen, waaronder het Massachusetts General Hospital en Stanford University.

Gewoon een liedje

“Het was geweldig om te zien dat de deelnemers zichzelf uitten of gewoon een liedje vonden dat ze wilden horen”, aldus neurochirurg Jaimie Henderson van Stanford, een van de betrokken onderzoekers. Volgens het team biedt het onderzoek ook kansen voor de communicatie tussen patiënten met ernstige neurologische problemen en hun zorgverleners.

Het werkte heel simpel, voegt neurowetenschapper Krishna Shenoy toe. ‘We kochten gewoon twee tablets op Amazon, we schakelden Bluetooth in en de deelnemers konden de toepassing direct gebruiken.”

Braingate en MindAffect

In Nederland is al geruime tijd een leverancier op de markt met een vergelijkbare toepassing: MindAffect. Dit bedrijf is opgericht in 2017 door Peter Desain, hoogleraar kunstmatige intelligentie in Nijmegen. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar brein-computerkoppelingen.

MindAffect is net als de sensor van Braingate een brain computer interface. Maar dan niet als een sensor in de hersenen maar als een helm op de schedel, zoals ook wel gebeurt met ECG- en EEG-onderzoek.

Durfinvesteerders

“MindAffect stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken”, aldus Desain in Zorgvisie. ‘Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van onze technologie weer kunnen communiceren.’

MindAffect bouwt voort op onderzoek dat mede is gefinancierd door internationale ALS-stichtingen. recent kwam hier een investering van een miljoen euro aan durfkapitaal van een groep Nederlandse investeerders bovenop.

Bernard Muller

De Nederlandse investeerders zijn betrokken ondernemers, aldus Desain in een toelichting. ‘Een van hen is bijvoorbeeld Bernard Muller. Hij is ondernemer en ALS-patiënt. Hij gebruikt onze technologie zelf nu al. Zijn persoonlijke missie is om ALS de wereld uit te krijgen. Het medisch-specialistisch bedrijf Isala zit er ook om die redenen in.’

Andere investeerders zijn de oprichters van smart energy bedrijf Quby en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Het geld wordt volgens Desain gebruikt voor het ‘doorontwikkelen van de technologie naar een concreet product voor locked-in patiënten.’

 

Reacties