Privacy en security

Effect van Google Glass op autisme nu klinisch bewezen

© AP Photo / Seth Wenig / dpa

Voor de reguliere consument bleek Google Glass een flop. Maar in de zorg is de toepassing nu bewezen succesvol. Gekoppeld aan een app helpt de bril kinderen met autisme bij sociale interactie en het herkennen van gelaatsuitdrukkingen.

Onderzoekers van de Stanford University schrijven in de  Journal of the American Medical Association over hun klinische trial onder 71 kinderen van 6 tot 12 jaar die toegepaste gedragsanalyse krijgen voor hun aandoening in het autistisch spectrum. Er was een controlegroep van 31 kinderen en 40 kinderen kregen de therapie die in Californië ‘Superpower Glass’ is gedoopt.

‘Meh’

Bij Superpower Glass krijgen de kinderen een bril met een schermpje en een speaker. Als het kind in interactie is met een ander persoon, gaat er eerst een groen lampje branden. Dan benoemt de bril de emoties van degene tegenover hem of haar. Die zijn dan te zien als eenvoudige emoji’s.

Superpower Glass kent er acht. Naast een neutrale gezichtsuitdrukking zijn dat de zes basisemoties vreugde, verdriet, woede, walging, angst en verrassing plus een emotie die de onderzoekers in hun publicatie omschrijven als ‘meh’.

Deep learning

Via de app wordt deep learning en kunstmatige intelligentie ingezet om automatisch de gezichtsuitdrukkingen die de camera van Google Glass opneemt te herkennen en te bepalen.

Met het systeem kunnen kinderen ook games spelen. ‘Capture the smile’ bijvoorbeeld, dat is een soort speurtocht die kinderen oproept om iemand een lach of glimlach op zijn gezicht te geven. Of ‘Guess the emotion’, waarbij kinderen oogcontact met hun ouders moeten maken die verschillende uitdrukkingen acteren. Die moeten zij dan raden. De onderzoekers van Stanford hebben al gehoord van ouders die door Google Glass voor het eerst oogcontact hadden met hun kind.

Uitkomsten

De 40 kinderen uit de onderzoeksgroep kregen zes weken lang vier keer per week een sessie van twintig minuten met de Superpower Glass. De 31 kinderen uit de controlegroep kregen de traditionele methode – kaartjes met gezichtsuitdrukkingen – om sociale vaardigheden aan te leren.

Daarna werden alle kinderen beoordeeld volgens een veelgebruikte socialisatieschaal. Overal waren de uitkomsten van de kinderen met de Superpower Glass significant hoger. En dat effect blijft tot weken na de behandeling.

Effect

Senior-onderzoeker Dennis Wall van Stanford verwacht ook een effcet op de langere termijn. “Met Superpower Glass leren kinderen sociale interacties op te zoeken. Ze leren dat gezichten interessant zijn en dat ze veel kunnen leren over wat de uitdrukkingen zeggen”, vertelde hij tegen persbureau Reuters. “Deze methode moedigt sociale initiaties aan. De kinderen leren hoe ze zelf emoties kunnen oproepen en ervaren.”

Haalbaarheid

Google Glass was geen succes in de consumentenwereld, onder meer vanwege privacy-kwesties. Hoe weet ik of ik op straat gefilmd wordt? Wat doe je met alle beelden die de camera opslaat? Daarom hebben de onderzoekers de kinderen alleen thuis laten experimenteren en alleen bij goede bekenden, ouders of familieleden. De beelden worden vernietigd.

De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten van de eerste gerandomiseerde klinische trial. Of het gebruik van de Superpower Glass snel kan worden opgeschaald, is nog maar de vraag. Stanford wil eerst meer weten over de impact op sociale vaardigheden op de langere termijn. Ook wil de universiteit een haalbaarheidsonderzoek doen naar hoeveel gezinnen Google Glass willen gaan gebruiken.

Dit filmpje vertelt meer.

 

Reacties