E-health

En toen waren er nog maar twee

Andrey Popov / Fotolia

ChipSoft en Epic hebben de markt van ziekenhuis-epd’s naar zich toe getrokken. Hoe konden deze leveranciers zo dominant worden? Een reconstructie.

Medio jaren tachtig. Chirurg Gerrit Mulder stapt na een lange dag in het Ziekenhuis Amsterdam Noord in de auto. Naast hem, op de passagiersstoel, ligt een koffer met alle aantekeningen van de dag. Thuis moet er nog een hoop administratie worden gedaan. Aan de eettafel neemt hij met vrouw Liesbeth en zoon Hans de dag door. Het onderwerp automatisering komt ter sprake. Al die administratie moet toch efficiënter kunnen? Hans ziet meteen een uitdaging: ‘We gaan samen een computersysteem ontwikkelen dat álle artsen ontlast.’

Zo gezegd, zo gedaan. De eerste administratieve software van vader en zoon Mulder is een succes. Al snel vragen medisch specialisten om meer ondersteunende functionaliteiten. Hans en Gerrit ontwikkelen software voor steeds meer afdelingen en wekken daarmee de interesse van andere ziekenhuizen. Enkele maanden later neemt het BovenIJ Ziekenhuis als eerste een compleet ziekenhuisinformatiesysteem van hen beiden in gebruik.

Hans en Gerrit bedenken snel een naam voor hun nieuwe bedrijf: ChipSoft. Chip, omdat de hond zo heet en Soft van software. Daar hebben de heren geen duur reclamebureau voor nodig.

Aanschaf nieuw epd

Het is 2003. Directeur Olof Suttorp is in de bestuurskamer van het Spaarne Ziekenhuis in gesprek met zijn collega-bestuurder over de aanschaf van een nieuw epd.

Het Spaarne Ziekenhuis staat voor een grote stap: de ingebruikname van de nieuwbouw in Hoofddorp. Bij de plannen voor de nieuwbouw is een revolutionair besluit genomen: er komt geen plek meer voor archiefkasten. Alles wordt digitaal. Maar wie gaat het nieuwe informatiesysteem leveren?

Suttorp en zijn collega zijn niet over één nacht ijs gegaan. Tijdens de lange zoektocht vielen steeds meer leveranciers af, tot er eentje overbleef. Het is een Amerikaans bedrijf, Epic; succesvol in het thuisland maar nieuw op de Nederlandse markt. Het systeem voldoet aan alle vereisten, maar het Spaarne Ziekenhuis is wel de eerste klant. Wat als ze de enige blijven? Komen de onderhoudsmonteurs dan straks overvliegen uit de VS?

De bestuurders kijken elkaar aan. Ze hebben goed nagedacht en veel overlegd. Het is een prachtig systeem, state-of-the-art. De artsen willen er graag mee werken. De mogelijkheden op het gebied van managementinformatie zijn groot. Het wetenschappelijk onderzoek zal profiteren van alle verzamelde data. Kortom, er stappen vast meer ziekenhuizen op over. Ze wagen het erop. Maar spannend is het wel.

Grootste leveranciers

Voorjaar 2018. ChipSoft is inmiddels de grootste leverancier van ziekenhuis-epd’s in Nederland. Epic komt er direct achteraan. Van de laatste tien implementaties waren er negen van een van deze twee bedrijven.

Slechts enkele spelers gaan niet mee in deze trend. Het Oogziekenhuis in Rotterdam is daar een van. Dat heeft te maken met het feit dat het om een gespecialiseerd ziekenhuis gaat, heeft bestuursvoorzitter Nico Klay eerder uitgelegd in Zorgvisie ict magazine (zie kader).

Net als het Oogziekenhuis werkt ook het Meander Medisch Centrum in Amersfoort met een zogeheten best-of-breed-oplossing. Dit vanuit de gedachte dat best-of-breed weliswaar bewerkelijker is in de opschaling en het onderhoud van het systeem, maar aanzienlijk goedkoper in de aanschaf. ‘En verder zijn er nog een paar ziekenhuizen die een nieuw epd uitstellen vanwege de grote investeringen’, vult Jan Houben van adviesbureau M&I/Partners aan. ‘Maar de markt is nu toch wel zo goed als definitief opgedeeld.’

Lees het hele verhaal in Zorgvisie ICT Magazine

Reacties