Big data en kunstmatige intelligentie

Er is nog een wereld te winnen met AI

Begin juni vond de Dutch Data Science Week plaats: een week vol lezingen, trainingen, workshops en hackathons over data science in allerlei sectoren, waaronder de zorg. In samenwerking met een aantal orthopeden van het OLVG organiseerden we een hackathon over het detecteren van scoliose (een bocht in de rug).

Een dag lang waren data scientists en software engineers druk met de geanonimiseerde fotodata van kinderen om een algoritme te ontwikkelen dat kan bepalen of een kind doorverwezen dient te worden naar een orthopeed. Zo kunnen kinderen in een vroeg stadium behandeld worden met ‘slechts’ een brace, en dus kan een operatie worden voorkomen. Het goede nieuws is: de teams kwamen binnen een dag een heel eind. Het slechte nieuws: de orthopeden waren stomverbaasd!

Een van de orthopeden, tevens jurylid van de hackathon, was razend enthousiast en gaf aan dat sommige teams waarschijnlijk beter presteerden dan het menselijk oog. Geweldig natuurlijk, maar wat me dit ook zegt, is dat de werelden nog steeds ver uit elkaar liggen en dat veel artsen nog relatief weinig begrip hebben van wat er al mogelijk is met technieken als machine learning.

Gebrek aan expertise

Ik zie dan ook meer dan eens dat er een mismatch is tussen technologische kennis en medische kennis, zowel aan de technische kant als bij medici. Gebrek aan expertise is de grootste barrière voor het succesvol toepassen van AI in de zorg, blijkt uit onderzoek van Medicx.ai, het UMCG en de Universiteit Twente.

Ik geloof dat dit niet alleen maar gaat om in-house software engineer en data science skills. Ik geloof dat dit ook gaat om begrip van wat AI wel, en zeker ook niet, is en kan. Het gaat om het besef van de impact die het gaat maken, het kunnen inschatten van de risico’s en kansen. Het gaat om de durf om als zorginstelling te experimenteren om ervaring op te doen en kennis en bereidwilligheid op te bouwen bij de gebruikers.

Heft in handen

Afgelopen voorjaar namen de radiologen in opleiding zelf het heft in handen hier iets aan te doen. Zij organiseerden een AI-event met sprekers en workshops om hun kennis te vergroten. Er werd zelfs gesproken over het potentieel van een AI-specialisatie binnen de radiologie. “Extra kennis en toerusting van de uiteindelijke gebruikers is belangrijk. Er is al zoveel bekend, maar juist door het enorme aanbod is er onduidelijkheid bij ons als gebruikers. Wat is beter? Wat moeten we hebben? Hoe gebruiken we het?” gaf Mieke Lakerveld, AIOS Radiologie van het Meander Medisch Centrum, dan ook aan in het onderzoek.

Hard werken

Hoewel 63 procent van de deelnemende clinici verwacht dat AI binnen de komende vijf jaar hun dagelijkse werkzaamheden zal veranderen, zijn de zorginstellingen hier nog niet klaar voor. De helft van de respondenten geeft aan dat hun organisatie geen duidelijke visie heeft op AI.

De betreffende orthopeden werken er in ieder geval hard aan om, uit eigen initiatief en met minimale middelen, die expertise op te bouwen, door bijvoorbeeld de hackathon te faciliteren en data science studenten aan het scoliose project te laten werken. Maar er is nog een wereld te winnen voordat de medische en technische gebieden samen bedenken welke uitdagingen er liggen en hoe organisaties daarop voor te bereiden zijn. Zorgverleners van Nederland, be prepared!

Kicky van Leeuwen is technisch geneeskundige, data scientist, onderzoeker en ondernemer. Haar missie is om de zorg beter en efficiënter te maken met behulp van data science en kunstmatige intelligentie. 

Reacties