Privacy en security

‘Facebook beveiligt gezondheidsdata gebruikers onvoldoende’

Facebook-ceo Mark Zuckerberg voor de Amerikaanse Senaat © Ron Sachs / Consolidated / dpa / picture alliance

De Amerikaanse 'hacktivist' Fred Trotter beschuldigt Facebook ervan dat het technologiebedrijf de gezondheidsdata van gebruikers onvoldoende beschermt. De gegevens van meer dan 10.000 gebruikers van een besloten groep zijn op straat komen te liggen.

Het gaat om deelnemers aan een van de besloten Facebook-groepen voor patiënten met een specifieke ziekte. ‘Hacktivist’ Fred Trotter maakte bekend dat hij de volledige ledenlijst wist te downladen van een groep voor vrouwen met het BRCA-gen. Vrouwen met dit gen lopen een grotere kans op borstkanker.

Van de meeste namen op de gedownloade lijst wist Fred Trotter het e-mailadres, de woonplaats en de werkgever te achterhalen. “Dit is niet alleen in strijd met de wet maar het is ook een potentieel risico voor Facebook-gebruikers”, aldus Trotter, die oprichter is van ict-bedrijf CareSet Systems.

In gebreke

De kwestie speelt al sinds juli 2018, toen deelnemers aan de besloten groep voor het BRCA-gen ontdekten dat hun gegevens ook buiten de groep circuleerden. Facebook beloofde het lek te dichten. Maar het blijft daarbij volgens Fred Trotter dus in gebreke.

Het bericht komt voor Facebook op een ongunstig moment. Het bedrijf onderhandelt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) over een miljardenboete voor het schenden van de privacy van andere gebruikers.

Grootste boete ooit

De boete wordt waarschijnlijk de grootste die ooit is opgelegd aan een technologiebedrijf, maar de FTC en Facebook zijn het nog niet eens over het exacte bedrag. Als de gesprekken mislukken, dan volgt waarschijnlijk een langdurige en kostbare juridische strijd.

Reacties