Medische Technologie

Nieuwe operatie-arm Philips ontwikkeld op basis gaming-industrie

De FlexArm, een flexibel röntgenapparaat voor minimaal invasieve ingrepen, is ontwikkeld op basis van technieken uit de gaming-industrie. Het St. Antonius Ziekenhuis nam de FlexArm als eerste in Nederland in gebruik.

De FlexArm wordt gebruik bij behandelingen aan de bloedvaten en bij het nemen van puncties en biopsieën. Maar ook steeds vaker komen kankerbehandelingen hiervoor in aanmerking. De arm is eenvoudig te besturen met een soort game controller en beweegt soepel rondom de patiënt. Zo krijgt het medisch team zeer nauwkeurige röntgenbeelden tijdens de ingreep.

Het besturingsmechanisme is geïnspireerd door de gaming-industrie. Dit met als doel het gebruikersgemak te vergroten.

iPhone

“Het bedieningsgemak van veel producten voor huis-, tuin- en keukengebruik is optimaal,” zegt Atul Gupta, specialist beeldgeleide therapie bij Philips, hierover. “Een iPhone is zeer eenvoudig te bedienen, en een PlayStation ook. Ik kan mijn auto toespreken en dan doet hij meteen wat ik zeg. Daar moeten we in de zorg ook naar toe. Uiteraard zijn de veiligheidseisen strenger – fouten zijn eigenlijk niet toegestaan – en dus hebben we meer tijd nodig. Maar dat is wel de richting.”

Besturing FlexArm

De FlexArm is aan het plafond van de interventiekamer gemonteerd. Tijdens de ingreep kan deze vanuit verschillende posities rondom de operatietafel röntgenbeelden van de patiënt maken. Ook biedt het nieuwe systeem meer details in de 2D en 3D röntgenbeelden, waardoor specialisten beter, sneller en gemakkelijker veranderingen in de patiënt zien en daar direct op kunnen reageren.

Korter op operatietafel

“Voorheen bewoog ik als arts om de apparatuur heen, maar de FlexArm beweegt juist om het medische team en de patiënt heen. Hierdoor hebben mijn team en ik minder verstoringen tijdens de ingreep en kunnen we ons nóg beter concentreren op de patiënt en de ingreep,” zegt interventieradioloog Marco van Strijen. “Daarnaast bespaart de FlexArm ons tijd omdat het gemakkelijker is om de beeldvormingsapparatuur en de operatietafel vanaf één console te bewegen. De patiënt hoeft hierdoor minder lang op de operatafel te liggen.”

Minimaal invasief

De flexibele arm past in een trend. Steeds meer operaties kunnen minimaal invasief (via een klein gaatje) worden uitgevoerd met behulp van radiologisch beeld tijdens de ingreep. Voor patiënten betekent dit minder tijd in het ziekenhuis en sneller herstel. Daarnaast worden de ingrepen complexer, waardoor vaak een groot team rond de operatietafel nodig is. Hierdoor is het belangrijk om de ruimte optimaal te benutten. “De positioneringsmogelijkheden van de FlexArm helpen daarbij,” aldus Van Strijen.

 

Reacties