E-health

Gebruikers testen zorginnovaties in e-Studio Tergooi

Foto Studio Kastermans

In Tergooi in Hilversum is een e-Studio gevestigd waar patiënten en ziekenhuismedewerkers innovaties in de zorg kunnen testen en feedback kunnen geven. Op deze manier kan het ziekenhuis beoordelen wat zinvolle innovaties zijn en wat er nog beter kan.

Aanvankelijk was de e-Studio vooral bedoeld om zorgverleners, patiënten en bezoekers te informeren over innovaties in de zorg. Met de nieuwbouwplannen waarbij het ziekenhuis een fors aantal vierkante meters inlevert, kwam daar een praktisch doel bij, aldus projectleider Caroline Rijneveld. “We moeten de zorg anders organiseren, met slimme innovaties in zorg op afstand.”

De e-Studio bestaat uit twee ruimtes waarin een gecombineerde verpleegkamer en spreekkamer en een huiskamer zijn ingericht, met de nodige digitale communicatiemiddelen. Hiermee kunnen bezoekers van de e-Studio innovaties uitproberen en feedback geven.

Feedback leverancier

Afhankelijk van de feedback kan een innovatie op de investeringsagenda van het ziekenhuis komen. Daarnaast wordt feedback teruggegeven aan de leverancier, zodat deze het product kan aanpassen. Rijneveld: “Wij willen mensen in een vroeg stadium betrekken bij innovatieve ontwikkelingen.”

De innovaties vormen een selectie van wat leveranciers te bieden hebben. Ze betreffen vooral de centers of excellence hart- en vaatziekten, ouderenzorg en oncologie. In verdiepingssessies brainstormen ziekenhuismedewerkers over wenselijke zorginnovaties, zonder zich te storen aan beperkingen van budgetten.

Nieuw oproepsysteem

Na een succesvolle demonstratie in de e-Studio staat de aanschaf van een nieuw oproepsysteem voor verpleegkundigen hoog op de agenda, vertelt projectleider Rijneveld. “Dat systeem gaat de verpleegkundigen veel tijd schelen. De patiënt kan tegelijk met de oproep ook informatie geven over wat er aan de hand is. Bovendien kan de verpleegkundige op basis van de informatie al dan niet prioriteit geven aan een oproep.”

Voor een betere ‘warme overdracht’ met face to face-contact van ziekenhuispatiënten naar het verpleeghuis of de thuiszorg is een beeldtelefoon uitgetest. Rijneveld: “Nu moet een verpleegkundige naar het ziekenhuis komen om de patiënt te zien. Maar de overdracht kan ook via een elektronische beeldverbinding met een iPad.”

Bij de test kwam meteen een probleem boven tafel. “De thuiszorgmedewerker in de huiskamer van de e-Studio kon niet inloggen voor het beeldbellen met de verpleegkundige en de patiënt in de ziekenhuiskamer. Zij werkte niet met een Outlook-agenda, vandaar.”

Slimme pleister

Medewerkers testten daarnaast onlangs een ‘slimme pleister’ bij een pop in het ziekenhuisbed van de e-Studio. Deze pleister registreert continu de temperatuur, hartslag en ademfrequentie. De verpleegkundige kan de patiënt op afstand volgen zonder deze te hoeven storen.  Rijneveld: “Met de continue registratie zijn trends beter zichtbaar. Als een verpleegkundige bijvoorbeeld ziet dat de temperatuur oploopt, kan ze sneller interveniëren en ernstige complicaties voorkomen.”

Tot slot wordt de Tergooi-app in de e-Studio getest. Dit is een app in ontwikkeling om de patiënt te begeleiden bij zijn of haar ziekenhuistraject. De demo-app is ontworpen voor vijf zorgpaden. Rijneveld: “Wij willen deze app eerst laten zien en op basis van feedback beslissingen nemen over de definitieve functies.”

De feedback van bezoekers leverde al meerdere nuttige tips op. Zo adviseerde de cliëntenraad van het ziekenhuis om de virtuele bewegwijzering al op het parkeerterrein te laten beginnen.

e-Studio en Living Labs

Volgens Rijneveld kan het testen en doorontwikkelen in de e-Studio het ziekenhuis veel ellende van miskopen uit het verleden besparen. De studio wordt druk bezocht, ook door belangstellenden uit binnen- en buitenland en leveranciers van innovaties.

De e-Studio is ontworpen naar het model van de Living Labs.

 

 

 

Reacties