E-health

Google breekt door grens 1 miljard zorgvragen per dag

© Africa Studio / stock.adobe.com

Het techbedrijf wil al deze vragen gebruiken om de kwaliteit van de zorg verder te verhogen, zegt David Feinberg van Google Health. Hij weerspreekt de kritiek dat de zoekmachine een rol heeft gespeeld bij het verspreiden van desinformatie over bijvoorbeeld vaccinaties tegen mazelen.

David Feinberg deed zijn uitspraken tijdens het technologiecongres SXSW in Austin, Texas. Volgens de Google-topman is 7 procent van de dagelijkse zoekopdrachten van Google gezondheidsgerelateerd. Dit staat gelijk aan 70.000 vragen per minuut.

“Mensen vragen ons naar onder meer medicijnen, symptomen en kwesties over verzekeringen,” aldus David Feinberg. Volgens hem probeert Google de problemen rondom desinformatie aan te pakken met behulp teams van artsen en verpleegkundigen.

Vaccins en autisme volgens Feinberg

Deze zorgprofessionals checken zoekresultaten op samenzweringstheorieën rondom bijvoorbeeld vaccinaties. Als je ‘vaccins en autisme’ intikt, komt je volgens Feinberg bij de originele studie uit die aangeeft dat dit verband niet is aangetoond.

Google is net als andere grote techbedrijven steeds actiever op de lucratieve zorgmarkt. Dit levert soms opmerkelijk resultaten. Zo ontwikkelde Google een algoritme waarmee het risico op overlijden van patiënten beter kan worden ingeschat dan ziekenhuizen dit doen.

Het algoritme van Google beoordeelt alle data uit de medische dossiers van een patiënt. Hieronder zijn ook gegevens uit oudere pdf’s en andere notities van artsen. Het feit dat ook deze informatie wordt meegenomen in de beoordeling, maakt het algoritme extra betrouwbaar, aldus een  artikel in Nature.

David Lukkien: bedenkingen

Tegelijkertijd zijn er bedenkingen tegen de toenemende invloed van de techreuzen. Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien waarschuwde onlangs op Qruxx tech voor de rol van grote techbedrijven als Google, Facebook, Apple, Amazon en Microsoft.

“Zij hebben in andere markten bewezen in staat te zijn om in korte tijd AI-gedreven technologie en diensten op grote schaal te introduceren. Het is niet ondenkbaar dat zulke techbedrijven op korte termijn ook belangrijke taken en diensten in de Nederlandse zorg overnemen en beheersen”, aldus David Lukkien.

Reacties