Medische Technologie

‘Hartfunctie Apple Watch ontstond bij toeval’

© wasin / stock.adobe.com

De Apple Watch beschikt over diverse hartfuncties, waaronder de mogelijkheid van het maken van een eenvoudige ECG. Die functie ontstond eigenlijk bij toeval, vertelt Apple-COO Jeff Williams.

“Het verliep allemaal nogal organisch,” vertel Jeff Williams in The Independent. “We hadden in het begin enkele ideeën, maar geen idee waar het toe zou leiden. Gaandeweg ontdekten we dat de informatie die om pols zit een enorme kans biedt om het leven van mensen positief te beïnvloeden.”

De eerste Apple Watch had een ingebouwde hartslagmeter, niet omdat het bedrijf wilde de hartgezondheid als focus had, maar simpelweg omdat het een bijdrage leverde aan een nauwkeurige stappenteller.

Maar toen veranderden de dingen.

Jeff Williams: leven gered

“De eerste brief die we kregen van iemand wiens leven door de hartslagmeter was gered, verraste ons. Maar toen kregen we door dat we een enorme kans hadden en misschien zelfs een verplichting om meer te doen. Dat leidde ons op het health functies en medisch gereguleerde apps.

De geschiedenis van de briefschrijver die Jeff Williams noemt, komt ook in het artikel aan bod. Het gaat om de 74-jarige Stefan Youngs uit Norwich. Op een dag kreeg hij een melding op zijn Apple Watch dat het verstandig zou zijn een ECG af te nemen.

Geen zichtbare symptomen

“Ik had geen zichtbare symptomen, maar ik liet mijn Apple Watch een hartfilmpje maken, dat inderdaad alarm sloeg. De artsen in het ziekenhuis waren sceptisch, maar ik liet ze het ECG zien op mijn iPhone en ze namen hun eigen ECG af.

Youngs kreeg meteen medicatie en hij bleef in leven. “Dus ik schreef naar Tim Cook om het hem te vertellen. Ik zei dat ik £ 400 voor de Watch had betaald, maar dat ik duizend keer meer had willen betalen voor wat het voor mij deed.”

 

Reacties