Health apps delen ongevraagd data met Facebook en Google

Production Perig / stock.adobe.com

Veel ontwikkelaars van apps voor depressie en stoppen met roken gaan achteloos om met de privacy. Zij delen ongevraagd data met externe partijen zoals Google en Facebook.

Dit blijkt uit Amerikaans en Australisch wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers analyseerden het privacybeleid van 36 veelgebruikte apps voor depressie en stoppen met roken. 29 Apps blijken gegevens naar Facebook of Google te versturen, terwijl slechts 12 hierover duidelijkheid verschaffen.

‘De meeste health apps vallen niet onder toezicht van de overheid. Daarom is onderzoek van essentieel belang voor een weloverwogen keuze van consumenten en zorgverleners,’ aldus de onderzoekers in het tijdschrift JAMA Network Open.

Zelfregulering volstaat niet

De studie maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat vertrouwen op zelfregulering niet volstaat om privacyrisico’s te verminderen. De business modellen van de makers geven hier ook weinig aanleiding toe. In een vroeg stadium van de ontwikkeling van een app is de verkoop van persoonlijke gegevens vaak de belangrijkste bron van inkomsten.

De bevindingen van het onderzoek naar apps voor depressie en stoppen met roken sluiten aan bij eerder onderzoek in The British Medical Journal. Ook uit dit onderzoek blijkt dat veel populaire gezondheidsapps gegevens delen met bedrijven en organisaties. Sommige van deze bedrijven hebben niets met de gezondheidszorg te maken.

Privacy medicatie-apps

In het onderzoek uit de BMJ werden 24 goed beoordeelde medicatie-apps voor Android onder de loep genomen. Hierbij ging het om apps met informatie over het toedienen of het gebruik van medicijnen.

Ook uit dit onderzoek blijkt dat de meeste apps informatie delen met derde partijen. Het betrof onder meer gegevens als het Android ID, de verjaardag van de gebruiker, het mailadres en de precieze locatie.

Telecombedrijven

Deze gegevens werden vervolgens gedeeld met onder meer softwareontwikkelaars en serviceproviders. Deze laatsten verkochten de data weer door aan enkele niet met name genoemde techbedrijven, telecombedrijven en financiële instellingen.

Reacties