E-health

‘Het recht om vergeten te worden is lastig te realiseren’

De noodzaak van privacy en gegevensbescherming staat buiten kijf, maar aan de regels van de AVG is soms lastig te voldoen. Dat zegt Laurens van der Tang, ceo van Philips-dochter VitalHealth.

Een voorbeeld is het recht om vergeten te worden, aldus Laurens van der Tang. “Dat is een mooi streven, maar het is in de praktijk lastig te realiseren. Want wie gaat alle persoonsgegevens wissen in allerlei oude back-ups? Dat is nauwelijks te doen. Ik begrijp de gedachte erachter wel, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de mensen die de regels maken, niet beseffen wat het kost om ze volledig uit te voeren, en hoeveel inzet van medewerkers je daarvoor nodig hebt.”

Een andere ergernis van Van der Tang is het gebrek aan open standaarden waarmee zijn platforms data kunnen uitwisselen met andere systemen. “Minister Bruins pakt dat nu aan. Dat is op zich een goede zaak, maar hij is rijkelijk laat. De fragmentatie in de ict-wereld is enorm. Men realiseert het zich niet, maar zelfs in één ziekenhuis kan er sprake zijn van honderden verschillende systemen. Voor alle mogelijke grote en kleine zaken, van alle mogelijke leveranciers.”

Eenvoudige koppeling

Als dat in één ziekenhuis al zo lastig is, dan geldt dat zeker voor de zorg als geheel. “Dat is zonde, want dat betekent een enorme verspilling van tijd en geld. Wij proberen dat in onze systemen beter te doen en de koppeling met andere systemen zo eenvoudig mogelijk te maken. En hopelijk lukt het ons om daarmee een bijdrage te leveren aan een hogere kwaliteit van de zorg.”

Laurens van der Tang richtte VitalHealth op in 2005, na een loopbaan bij het inmiddels ter ziele gegane softwarebedrijf Baan. Aandeelhouders waren de Noaber Foundation, een stichting opgericht door Paul Baan, die zich onder meer bezighoudt met impact investment, en de vermaarde Mayo Clinic in de Amerikaanse stad Rochester,

Gestage groei

Het bedrijf kende een gestage groei, wat eind 2017 leidde tot verkoop aan Philips. “Philips heeft een grote innovatiekracht, waar wij als relatief klein zelfstandig bedrijf niet aan konden tippen,” aldus Van der Tang. “Op het gebied van population health managementbig data en artificial intelligence zijn de mogelijkheden ineens ook veel groter. Daar profiteren we enorm van.”

Ook de internationale ervaring van Philips speelt een rol. “Ze leveren aan duizenden ziekenhuizen over de hele wereld. Verder is agile werken er heel gewoon, met korte stand-ups elke ochtend. Dat creëert ritme en flow.  Philips is bovendien een Nederlandse onderneming die goed aansluit bij onze bedrijfscultuur. Er is bijvoorbeeld begrip voor het feit dat vernieuwing tijd kost en dat je moet investeren om resultaat te boeken. Ik verwacht dan ook dat we flink kunnen blijven groeien. We slaan onze vleugels uit, in Europa, maar ook naar China en het Midden-Oosten.”

Lees het hele interview in in Zorgvisie ict magazine

 

Reacties