Internet of things

Hoe kunnen intelligente robots ons helpen?

Sinds begin 2000 hebben we robots beschikbaar om mensen op een commerciële manier te helpen. Voor ouderen die vaak alleen zijn, kan dat nuttig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in Japan.

Laten we eens kijken hoe deze intelligente robots kunnen helpen bij het verzamelen van grote hoeveelheden gegevens om een ​​betere gezondheidszorg, betere monitoring en een veiligere omgeving te garanderen.

Wat is AI en robotica?

Kunstmatige intelligentie (AI) is ontworpen voor taken die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen (namelijk het vermogen om te leren). AI wordt gecombineerd met gegevensbeheer, waardoor de robot kan beslissen welke activiteit prioriteit moet krijgen.

In de huidige meer geëvolueerde fase gaat AI over voorspellende analyse en gedragsanalyse (en ook over realtime besturingssystemen die robots onafhankelijker maken en ze complexere taken laten uitvoeren). Dit leidt tot een uitstekende kwaliteit van data, strakke analyses en de uitvoering van zeer precieze taken.

Het is belangrijk om het verschil tussen robotica en AI uit te leggen. Robotica betreft machines die gebruik maken van AI. Een intelligente robot kan bewegen en acties uitvoeren. AI is het realtime besturingssysteem.

Wat kunnen robots doen?

Intelligente robots kunnen zich door een huis verplaatsen en iemand controleren. Een robot kan entertainen, een nummer bellen in geval van nood, een gesprek opnemen, een eenvoudige conversatie verzorgen, beschermen en inbraak voorkomen. Robots kunnen een metgezel zijn en tegelijkertijd een hoge mate van privacy garanderen.

Robots kunnen ook levens redden. Om een voorbeeld te noemen: een intelligente robot die thuis wordt gebruikt en de omgeving scant, is in staat te beoordelen of een alarmnummer gebeld moet worden als zich een afwijkende situatie voordoet.

Terwijl de robot dit doet, worden er veel gegevens verzameld. Het gaat onder meer om videogegevens, spraakgegevens, IoT-gegevens (Internet of Things) en gegevens van objecten zoals een glucosemeter, thermometer, weegschaal enzovoort.

Dankzij telegeneeskunde en dataverzameling kan een arts op afstand op elk moment tussenbeide komen en het leven van een patiënt redden. Dit zorgt ervoor dat patiënten langer thuis blijven en een betere kwaliteit van leven ervaren, terwijl ze nauwlettend worden gevolgd.

Hoe nauwkeurig zijn de data?

Hoe meer de intelligente robot zal worden gebruikt, des te nauwkeuriger de data zijn. Met voorspellende analyses kunnen dan ook problemen met glycemie worden voorspeld (bijvoorbeeld in het geval van diabetes), een mogelijke beroerte (wanneer de bloeddruk hoog is) of flauwvallen (wanneer de bloeddruk laag is). Dit zijn slechts voorbeelden, maar alle ziekten kunnen worden gevolgd.

Zorgverleners zullen in staat zijn om een ​​betere diagnose te stellen en mogelijke ziekten of problemen te voorkomen. Op het moment dat de analyse een probleem voorspelt, kan de telefoon overgaan en wordt de patiënt gevraagd om bijvoorbeeld de bloeddruk of het glycemieniveau te controleren. De beschikbare gegevens zullen niet alleen betrekking hebben op eerder verzamelde informatie over uzelf, uw ouders en grootouders, maar ook op alle onderzoeksgegevens die beschikbaar zijn voor onderzoekers en universiteiten. Diagnostiek zal veel preciezer zijn en de levensverwachting zal dan toenemen.

Wat is het potentieel van intelligente robots?

Concluderend zien we een groot potentieel van intelligente robots en data. Nieuwe technologieën zoals AI, Connected Objects (IoT), robots en alle soorten bots, data management platforms, e-commerceplatforms, social media platforms en cloudtechnologieën maken nauwkeurige en optimale analyse en informatie mogelijk. Bedrijven kunnen beter voorspellen wat u wenst en u beter van dienst zijn, zodat u niet lang hoeft te wachten op uw producten, oplossingen of diensten.

De mens zal nooit stoppen met innoveren. Het pad waarop we ons bevinden, is onbegrensd. We moeten echter voorzichtig zijn, want met nieuwe technologie komt ook nieuwe verantwoordelijkheid. Alles wat te maken heeft met privacy en gegevensbezit moet strikt worden gecontroleerd en gerespecteerd. Laten we genieten van de kracht van technologie en het gemak in het leven van iedereen, maar laten we voorzichtig zijn met de andere kant en hoe het ons leven kan beschadigen.

Dus laten we goed nadenken over de mogelijkheden die nog niet in volle omvang duidelijk zijn maar wel een enorme transformatie gaan geven van ons leven van alledag en in de zorg.

Dit artikel is een vertaling van een artikel van Nicolas Babin en geeft aan welke mogelijkheden nieuwe technieken bieden. In volgende blogs gaan we ook in op de risico’s van dataverzameling en deling.

Monique Peters is secretaris bij VvAA en actief als toezichthouder en bestuurder in zorg en welzijn. Lees hier een eerdere blog van haar hand waarin zij de stem van zorgverleners laat horen.   

 

Reacties