ICT infrastructuur

Is de gehandicaptenzorg iets voor mij?

© isayildiz / Getty Images / iStock

Ook in de gehandicaptenzorg is er tekort aan personeel. Daarom ontwikkelde beroepsorganisatie VGN een Quickscan waarmee belangstellenden kunnen testen of ze geschikt zijn voor het vak. Al 5000 mensen maakten er gebruik van.

In de gehandicaptenzorg zijn veel extra medewerkers nodig, waarvan een groot gedeelte uit zij-instroom moet komen. Voor bepaalde doelgroepen is het in het bijzonder moeilijk om vacatures te vervullen. Daarom lanceerde de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in samenwerking met recruitment- en testbureau Freddify een Quickscan op www.wateenvak.nl. Met deze Quickscan kunnen zij-instromers testen of zij geschikt zijn voor de gehandicaptensector en direct solliciteren op vacatures in hun regio.

De gehandicaptenzorg wil zij-instromers uit andere sectoren en beroepsgroepen aantrekken om het personeelstekort op te vangen. Het is niet voor iedere cliëntgroep even gemakkelijk om de juiste mensen te vinden. Voor sommige doelgroepen worden vacatures moeilijker vervuld, terwijl de nood soms hoog is.

Quickscan: relevante vacatures

Met de Quickscan testen zij-instromers of zij geschikt zijn voor de gehandicaptenzorg en en dan met name de doelgroepen Ernstig Meervoudig Beperkt (EMB) en Licht Verstandelijk Beperkt met Gedragsproblemen (LVB). De scan toont zij-instromers direct bij welke doelgroep hun persoonlijkheid aansluit. Na de uitslag worden zij aan relevante vacatures gekoppeld.

De ontwikkelaars kozen voor deze aanpak omdat persoonlijkheid voorspelt of zij-instromers geschikt zijn om te werken in de gehandicaptenzorg. Ayla Kok van Freddify : “We hebben daarom veel aandacht besteed aan het opstellen van de persoonlijkheidsprofielen. Er is een persoonlijkheidsonderzoek uitgevoerd onder honderden zorgmedewerkers bij alle doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Hieruit kwam een top 10 van competenties waar medewerkers bij de doelgroep EMB of LVB beter op scoorden dan medewerkers in de gehandicaptenzorg in het algemeen. Deze competenties hebben we besproken in sessies met recruiters en
ervaringsdeskundigen bij diverse zorgorganisaties. Samen hebben we de profielen opgesteld. Met de Quickscan kunnen zij-instromers hun match met deze profielen onderzoeken.”

Bijzondere competenties

Op www.wateenvak.nl testen zij-instromers in hoeverre ze deze bijzondere competenties bezitten. Inmiddels hebben bijna 5000 bezoekers getest of zij het type begeleider kunnen zijn voor dit specifiek soort werk. Maarten Hüttner, beleidsadviseur bij de VGN: “Ik ben blij met de kwaliteit van de Quickscan. En met het feit dat zoveel mensen het al hebben ingevuld. Deze mensen krijgen inzicht of zij bij de gehandicaptenzorg passen. De scan is een toegevoegde waarde voor de website.”

Reacties