Medische Technologie

Ivana Išgum wordt hoogleraar AI & Medical Imaging in Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam (UvA) benoemt Ivana Išgum tot universiteitshoogleraar op de leerstoel AI and Medical Imaging. De benoeming vindt plaats op een moment dat het wegtrekken van AI-talent naar bedrijven en het buitenland als een steeds groter risico wordt beschouwd.

Ivana Išgum (1973) is momenteel universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht. Ze was betrokken bij de totstandkoming van een nationaal onderwijsprogramma voor promovendi op het gebied van medische beeldanalyse. Išgum verwierf daarnaast de nodige subsidies. Ook publiceerde ze in diverse wetenschappelijke tijdschriften.

__________________________________________________________________________________________

Abonneer u nu op de nieuwsbrief van QruxxTech. En krijg daarmee iedere maandag een update van alle artikelen, blogs en nieuwsberichten.

___________________________________________________________________________________________

Ivana Išgum is de tweede van vier nieuwe universiteitshoogleraren aan de UvA die zich gaan richten op de interdisciplinaire benadering van AI. De eerste is de recent benoemde universiteitshoogleraar Maarten de Rijke.

Wegtrekken naar bedrijven

Het behoud van hoogleraren en studenten van de studierichting AI is een steeds grotere uitdaging. Bedrijven en buitenlandse kennisinstellingen halen onderzoekers weg bij de Nederlandse universiteiten. Universiteitshoogleraar Maarten de Rijke maakt zich hier ook zorgen over. In een opiniestuk in NRC schreef hij over het wegtrekken van AI-hoogleraren.

“Nederland is goed in het aantrekken en opleiden van AI-talent op bachelor-, master- en PhD-niveau,” aldus De Rijk. “Maar we slagen er onvoldoende in om het vast te houden zodat het hier kan bijdragen aan de maatschappij. Op seniorniveau is aantrekken en vasthouden van AI-talent inmiddels zo lastig dat het opleiden van volgende generaties in het gedrang komt.”

Benoeming Išgum in breder kader

De UvA plaatst de benoeming van Išgum in het kader van de snelle ontwikkeling van AI-technieken in de medische beeldvorming. “De methoden zijn steeds beter in staat om ct- en mri-onderzoeken te interpreteren en om gecombineerde datasets te analyseren,” aldus de universiteit. “Er wordt verwacht dat AI de sleutel is om de kwaliteit van leven te verbeteren. En tegelijkertijd de gezondheidskosten te verlagen.”

De verwachte sterke toename van het gebruik van AI-technieken heeft volgens de UvA economische, ethische en juridische gevolgen. “Er is een duidelijke behoefte om deze en andere maatschappelijke vraagstukken op het gebied van AI aan te pakken”, aldus de UvA.

Reacties