ICT infrastructuur

Jan Hazelzet: ‘Kwaliteitsdata zijn een rommeltje’

© wladimir1804 / stock.adobe.com

Het idee van het programma Registreren aan de bron is dat alle ziekenhuizen hun basisgegevens op dezelfde manier vastleggen. Dat gebeurt volgens Jan Hazelzet echter nog steeds niet, waardoor het lastig is om ziekenhuizen te vergelijken.

Nederland loopt daardoor nog steeds achter op het gebied van adequate uitwisseling van gegevens in de zorg, zegt Jan Hazelzet, hoogleraar Kwaliteit en uitkomsten van zorg aan het Erasmus MC in Zorgvisie. “Kwaliteitsdata zijn een rommeltje”, zegt hij daarover.

Het landelijke Informatieberaad Zorg heeft weliswaar gekozen voor Snomed CT, een internationaal veel gebruikte eenheidstaal voor het vastleggen van patiëntgegevens. Maar volgens Hazelzet, die het Informatieberaad in 2018 adviseerde, zet de overheid niet door.

Hazelzet: software aanpassen

De grote epd-leveranciers moeten volgens hem hun software aanpassen. Ziekenhuizen moeten onder meer kwaliteitsgegevens vanuit de epd’s aanleveren. “De softwarebedrijven maken daar echter weinig haast mee. Dit omdat de huidige situatie voor hen voordelig is. Nu worden ziekenhuizen verplicht om hun ict-systemen te koppelen en dat levert ze inkomsten op. De overheid is aan zet.”

Douwe Biesma, bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, onderschrijft de woorden van Hazelzet. De zeven topklinische ziekenhuizen in het samenwerkingsverband Santeon lopen daar vaak tegenaan.

Meeste geld kwijt

“We zijn in Santeon-verband het meeste geld kwijt aan hoe we data uniform registeren”, zegt Biesma, voorzitter van Santeon. Hij schetst dit aan de hand van de samenwerking rond prostaatkanker. In het ene Santeon-ziekenhuis stelden specialisten de diagnose met een MRI, terwijl dat in het andere ziekenhuis gebeurde aan de hand van een biopsie. Dat gaf onvergelijkbare diagnoses. “Dokters zijn op hun slechtst als data niet vergelijkbaar is. Zeker als die data tot andere uitkomsten leidt.”

Binnen Santeon-verband hebben specialisten afgesproken om dit op dezelfde manier te doen.

Reacties