Medische Technologie

Jouke Tamsma benoemd tot medisch directeur TechMed Centrum Universiteit Twente

Jouke Tamsma. Foto Annabel Jeuring

Het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) van de Universiteit Twente heeft een nieuwe medisch directeur: internist Jouke Tamsma.

Jouke Tamsma speelt als medisch directeur een belangrijke rol in het faciliteren van de samenwerking van de onderzoekers en studenten van het TechMed Centrum met de klinische praktijk. “Ik sta straks met één been in de medische praktijk en met het andere in de wereld van technologie, innovatie en wetenschap,” aldus Tamsma, die als internist verbonden blijft aan het LUMC.

Personeelstekorten

De zorgsector staat de komende jaren voor veel uitdagingen. Tamsma: “Denk bijvoorbeeld aan oplopende personeelstekorten en het feit dat mensen langer thuis blijven wonen. Maar ook aan de vraag hoe we de kosten van het zorgstelsel beheersbaar kunnen houden. Tegelijkertijd willen we de uitkomsten van behandelingen verder verbeteren en de ziektelast voor patiënten verlagen. Nieuwe technologie kan een grote bijdrage leveren aan de toekomst van de zorg.”

Röntgenfoto en MRI-scan

Je zou kunnen zeggen dat alle grote doorbraken in de geneeskunde het gevolg zijn van technologische ontwikkelingen,” aldus Tamsma. “Denk bijvoorbeeld aan de röntgenfoto, de MRI-scan, of de opkomst van de operatierobot en e-health. Het TechMed Centrum doet niet alleen onderzoek naar nieuwe technologie, maar werkt ook aan implementatie van innovaties in de praktijk. Daarnaast leiden we zorgprofessionals op voor de snel veranderende medische wereld.”

Loopbaan Jouke Tamsma

Jouke Tamsma studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden. Sinds 2000 werkt hij als internist vasculaire geneeskunde bij het LUMC, waar hij in 2010 directeur Medische Zaken werd. Naast zijn werk als internist, is hij sinds 2018  als medisch specialist adviseur voor de Raad van Bestuur van het LUMC. In die hoedanigheid werkt hij onder meer aan het opzetten van regionale samenwerkingen van het LUMC met partners in de zorg en de ontwikkeling van innovatieve zorgconcepten.

Reacties