ICT infrastructuur

MCL zet in op voorlichting patiënten met start-up Indiveo

Getty Images / iStock

Onlangs is de endoscopieafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden begonnen met patiëntenvoorlichting via Indiveo. Deze start-up verzorgt patiënteninformatie via beveiligde mail.

In de mail is een link te vinden naar zogeheten divi’s. Dit zijn animatiefilmpjes die bepaalde onderzoeken of behandelingen met beeld en geluid uitleggen. Voor de endoscopieafdeling zijn er via Indiveo al meerdere divi’s beschikbaar. Zo zijn er animaties voor coloscopie, gastroscopie en lichte tot matige sedatie. Het aantal divi’s neemt de komende tijd verder toe.

Papier slecht gelezen

Het MCL kiest voor Indiveo, omdat uit onderzoek blijkt dat mondelinge informatie slecht wordt onthouden en dat informatie op papier weinig wordt gelezen. Voorlichting via beeld en geluid is beter te begrijpen en te onthouden.

“We willen onze patiënten graag nog beter voorlichten, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten van het onderzoek,” aldus MDL-arts Sietske Corporaal van het Leeuwarder ziekenhuis. “Dit betekent dat ze goed zijn voorbereid en dat ze tijdens het onderzoek minder gespannen zijn. Ik  denk dat Indiveo hieraan een grote bijdrage kan leveren.”

Indiveo in meer ziekenhuizen 

Na de poli longziekten is endoscopie de tweede afdeling waar het MCL Indiveo inzet. Het is de bedoeling dat er steeds meer afdelingen overstappen. Zo volgen onder andere de afdelingen anesthesiologie, orthopedie en het hartcentrum.

Marit Wagenaar, unithoofd orthopedie van het MCL, verwacht als gevolg van de inzet van Indiveo een spreekuurreductie van 400 uur per jaar, alleen al voor de heupoperaties. Dit betekent een verminderde inzet van zo’n 0,25 fte. De jaarlijks vermindering van druk- en verzenkosten is met enkele duizenden euro’s per jaar per afdeling eveneens aanzienlijk.

Indiveo wordt inmiddels niet alleen in het MCL, maar in totaal tien ziekenhuizen gebruikt, waaronder het UMCG, Antonius Zorggroep, Nij Smellinghe en Tjongerschans.

 

Reacties