E-health

Meer regie tijdens zwangerschap dankzij Safe@Home

© FatCamera / Getty Images / iStock

De e-healthtoepassing Safe@Home voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk blijkt een succes. Recent werd de app gekoppeld aan het epd van het UMC Utrecht.

Iedere ochtend meten de zwangere vrouwen die gebruik maken van Safe@Home hun bloeddruk en beantwoorden een aantal vragen over symptomen die samenhangen met de bloeddruk. Medewerkers op de poli verloskunde bekijken die gegevens op een vast moment op de dag. Als alle resultaten van een vrouw groen zijn, gaat het goed met haar. Als er een alarm verschijnt bij een patiënt, is actie nodig.

Mireille Bekker, associate professor en gynaecoloog in het UMC Utrecht, legt uit dat een protocol duidelijk maakt welke actie bij welke waarden hoort. Soms moet een vrouw opnieuw meten, soms is het beter als ze naar het ziekenhuis komt.

Meer regie

Voor zowel zwangere vrouwen als ziekenhuispersoneel biedt Safe@Home voordelen. Bekker: ‘Voor patiënten is de app prettig omdat deze hun autonomie en comfort geeft; ze krijgen meer regie over de eigen zwangerschap.’ Ze kunnen zelf hun gegevens in de gaten houden, en weten ook dat medewerkers op de poli de gegevens controleren.

Bovendien hoeven vrouwen niet zo vaak naar het ziekenhuis te komen. Vrouwen met een verhoogde bloeddruk moeten gedurende een zwangerschap gemiddeld zo’n twintig keer naar de poli komen. Dat aantal kan volgens Bekker met de app worden gehalveerd.

Ten slotte geeft thuismonitoring een veel beter beeld van iemands bloeddruk dan een meting in het ziekenhuis. ‘Vrouwen hebben vaak een hogere bloeddruk als ze bij ons op de poli komen’, zegt Bekker. ‘Dan hebben ze de zogenoemde ‘witte-jassen-bloeddruk’. Dat is het fenomeen dat iemand bij ons een hogere bloeddruk heeft dan thuis.’

Efficiëntie

De voordelen voor ziekenhuispersoneel zitten hem in efficiëntie en in kostenbesparing door een reductie van het aantal ziekenhuisbezoeken. De medewerkers op de poli zijn weinig tijd kwijt met het inlezen van de metingen. Zij kunnen in één systeem alle benodigde informatie uit zowel het patiëntendossier als de thuismetingen vinden, waardoor snel kan worden besloten of er vervolgacties ingezet moeten worden.

Meer data

Daarnaast valt er nog veel meer uit de app te halen dan alleen monitoring van de bloeddruk bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico op hoge bloeddruk. ‘Met de thuismetingen worden veel meer data opgehaald dan wanneer alleen metingen worden gedaan in het ziekenhuis’, vertelt Bekker. ‘Daardoor zien we niet alleen eerder het ontsporen van de bloeddruk. Het kan best zijn dat we daardoor ook eerder een ziekte kunnen opsporen. Dit willen we verder onderzoeken.’ Bekker geeft aan dat de innovatie wellicht ook voor nog meer zwangerschapsproblemen kan worden gebruikt. Het biedt wellicht zelfs voordeel bij zwangere vrouwen zonder medische indicatie. Een volgende vraag die de gynaecoloog wil onderzoeken is dan ook: kunnen we deze innovatie gebruiken voor alle zwangere vrouwen en in samenwerking met de verloskundigen?

Vervolgstudie

‘Juiste zorg op de juiste plek’ komt een stap dichterbij met de e-healthtoepassing. ‘De positieve invloed op kosten, tevredenheid en polibezoeken is nu bewezen’, zegt Bekker. ‘De volgende stap is een vervolgstudie om goed te analyseren of de applicatie veilig is en wat het met de gezondheidswens doet. Hiervoor zijn meer deelnemers nodig.’

Safe@Home is door het UMC Utrecht ontwikkeld in samenwerking met ontwikkelaar Luscii en Zorgplatform heeft gezorgd voor de koppeling met het epd. Ook patiënten van het Utrechtse Diakonessenhuis nemen deel aan de studie.

Reacties