Big data en kunstmatige intelligentie

Morgan Stanley: ‘Investeringen in zorg-AI stijgen naar tien miljard’

natali_mis / stock.adobe.com

Zakenbank Morgan Stanley onderzocht de investeringen in AI-toepassingen voor de zorg. Deze zullen volgens onderzoeker Michael Jungling de komende jaren stijgen met veertig procent per jaar.

Morgan Stanley maakte de verwachtingen over de groeimarkt voor zorg-AI bekend in het rapport Could Artificial Intelligence Transform Healthcare?

De investeringen in AI hangen samen met de druk op het verlagen van de kosten en het verhogen van de productiviteit in de zorg, aldus Michael Jungling. Hij is hoofdonderzoeker van Morgan Stanley Research.

Van 1,3 naar 10 miljard

De zakenbank deed onderzoek op basis van data-analyse en interviews met leidinggevenden en experts uit het bedrijfsleven. Jungling trekt hieruit de gevolgtrekking dat de wereldwijde markt voor AI in de gezondheidszorg aanzienlijk zal stijgen. Hij verwacht een toename van 1,3 miljard dollar nu naar 10 miljard in 2024. Dit betekent een jaarlijkse groei van 40 procent.

Mogelijke obstakels voor de ontwikkeling en inzet van AI zijn regelgeving en vragen over de privacy van patiënt. Volgens Jungling zijn deze kwesties echter oplosbaar. Daarna kan AI in de zorg de productiviteit verhogen en de kosten van behandeling verlagen. Op deze manier stimuleert AI de groei in de waardeketen van de gezondheidszorg.

Jungling: meer tijd

Zelfs relatief bescheiden vormen van AI bieden zorgverleners volgens Jungling meer tijd voor hoogwaardiger werkzaamheden die meer inkomsten genereren. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning bij het vereenvoudigen van handmatige processen en repetitieve taken zoals afsprakenplanning,

Tegelijkertijd kunnen geavanceerdere vormen van AI medische professionals helpen bij hun besluitvorming, door diagnostische beelden te beoordelen en behandelplannen te maken. Deze vorm van AI is beter bekend als machine learning. Op deze manier is het mogelijk om patronen herkennen in onbewerkte medische data. Op deze manier een zinvolle bijdrage te leveren aan beslissingsondersteuning, aldus Jungling

 

 

Reacties