E-health

Morgan Stanley: zorg gaat Apple 300 miljard per jaar opleveren

© wasin / stock.adobe.com

Niet Amazon of Google maar vooral Apple gaat enorme bedragen verdienen op de zorgmarkt. De schattingen lopen op tot meer dan 300 miljard dollar in 2027. Dat voorzien analisten van zakenbank Morgan Stanley.

De toekomst van Apple ligt in de zorg. Het techbedrijf gaat op deze markt al snel tientallen miljarden dollars per jaar verdienen en op termijn zelfs honderden miljarden. Dat stelt een rapport van zakenbank Morgan Stanley. “In de zorg is op een relatief eenvoudige manier veel geld te verdienen”, aldus het rapport.

Morgan Stanley verwacht dat de zorgomzet van Apple in 2021 $ 15 miljard zal bedragen. Deze voorspelling is vooral gebaseerd op groei in de verkoopcijfers van de Apple Watch. Dit device omvat steeds meer healthfuncties, zoals de mogelijkheid om een ECG te maken. Sommige artsen plaatsen hier overigens vraagtekens bij.

De omzet in de zorgmarkt kan volgens Morgan Stanley oplopen tot $ 313 miljard in 2027. Dit bedrag is extra opmerkelijk omdat de totale omzet van Apple in 2018 $ 266 miljard bedroeg.

Morgan Stanley: privacy

Apple heeft een paar voordelen ten opzichte van de concurrentie, waaronder Google en Microsoft, stellen de analisten van Morgan Stanley. Een kennelijk vertrouwen van het publiek wat betreft de privacy is er een van.

Zo slaagde Apple erin om binnen een jaar tijd 400.000 deelnemers te vinden voor een hartonderzoek met als doel de Apple Watch te verbeteren. “Dit suggereert dat mensen bereid zijn hun medische informatie met Apple te delen”, aldus het rapport.

Afspraken met verzekeraars

Niet alleen op de consumentenmarkt zijn er kansen voor Apple. Het bedrijf maakt ook lucratieve afspraken met zorgverzekeraars die bereid zijn om hun klanten tegen een gereduceerd tarief een Apple Watch aan te bieden.

De grootste kansen liggen wat dat betreft bij de senioren. “Dat is het segment van de verzekeringsmarkt met de hoogste omzet en marge per verzekerde”, aldus Augustin Ruta van adviesbureau A2 Strategy Group. Zij zei dit tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Ook in Nederland vinden trouwens  onderzoeken met de Apple Watch plaats. NAAST Medisch Service Centrum, Deloitte en Salesforce beginnen bijvoorbeeld een gezamenlijk experimenteel onderzoek naar de inzet van de Apple Watch bij virtuele zorg.

Reacties