Medische Technologie

MRI maakt 3D-print van hartje ongeboren kind mogelijk

In het WKZ en UMC Utrecht passen cardiologen Krings en Grotenhuis een nieuwe techniek toe om hartaandoeningen bij ongeboren baby’s eerder te ontdekken en beter te behandelen.

Als bij de twintig-wekenecho hartafwijkingen worden gezien, wordt er een MRI-scan gemaakt. Op basis daarvan wordt een 3D-print gemaakt van het babyhartje. Met behulp daarvan weten de artsen en de ouders welke behandelingen er na de geboorte nodig zijn.

Kindercardioloog Heynric Grotenhuis houdt een heel klein wit plastic vormpje in zijn hand: het eerste 3D-model dat is gemaakt op basis van het hartje van een ongeboren baby in Nederland. Op ware grootte. Gemaakt in de 34e week van de zwangerschap.

Grotenhuis: hartje in beeld

“De meeste aangeboren hartafwijkingen kunnen wij opsporen met een echo”, zegt hij. “Maar soms is het maken van een echo lastig. Of de afwijking is heel complex. Dan kunnen wij met een MRI-scan het hartje toch in beeld brengen.”

In de 3D-print kun je zien dat het hartje normaal is aangelegd, maar de aorta is te klein voor de rest van het lichaam. Op basis van de 3D-print werd besloten om de baby negen dagen na de geboorte te opereren aan de aorta.

Plattegrond

Grotenhuis’ collega, kindercardioloog Gregor Krings, maakte het vorig jaar al mogelijk om met 3D-technologie een gedetailleerd model van hart en bloedvaten te maken. Hij deed dit eerst bij kinderen en later bij volwassenen.

Daarmee hebben artsen een soort van plattegrond van het hart in handen. Met zo’n pre-operatief 3D-model wordt steeds vaker gewerkt, bijvoorbeeld ook voor het vooraf bepalen welke instrumenten de chirurg gaat gebruiken. De volgende stap is om het model aan te sluiten op een hartlongmachine. Zodat je als het ware in een 4D-model de bloedsomloop kan nabootsen. Zo weten de artsen precies hoe het bloed door het hart stroomt.

Verwachtingen

Maar voorlopig volstaat bij de ongeboren kinderen een 3D-print. “Met de nieuwe techniek kunnen we nog beter in kaart brengen welke behandeling nodig is, welke complicaties te verwachten zijn en wat de invloed op de levenskwaliteit van het kind is. Niet alleen voor ons als behandelaren, maar vooral ook voor de ouders van het kind is dit van groot belang”, zegt foetaal cardioloog Trinette Steenhuis.

“In een periode die toch al spannend en onzeker is, weten zij straks beter wat ze kunnen verwachten. Door die verwachtingen al voor de geboorte met ouders te bespreken en ze mee te nemen in het proces, kunnen we spanning en stress bij hen verminderen.”

Ook zijn door de MRI-scan en 3D-print meer gefundeerde uitspraken mogelijk over de verwachting van levenskwaliteit van het ongeboren kind.

Software

In Nederland wordt één op de honderd kinderen geboren met een hartafwijking. In het WKZ was die in tweederde van de gevallen al op de twintig weken-echo te zien. Maar vaak is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Zo gaat dat ook in andere kinderziekenhuizen. Het WKZ wil de MRI/3D-methode voor foetale screening, die ze ontwikkelde samen met partnerziekenhuis King’s College in Londen, daarom ook aan andere Nederlandse ziekenhuizen aanbieden, zegt radioloog Tim Leiner. “Het mooie aan deze techniek is dat het kan worden gebruikt op al bestaande MRI-apparaten. Er is alleen aangepaste software nodig en je hebt specifieke kennis nodig om deze toe te passen. Jaarlijks verwachten we dat er enkele honderden scans in heel Nederland gebruikt kunnen worden om een aangeboren hartafwijking al tijdens de zwangerschap beter in kaart te brengen.”

 

Reacties