ICT infrastructuur

Nieuwe managers Google Health afkomstig uit publieke sector

© Africa Studio / stock.adobe.com

Karen DeSalvo, topambtenaar onder president Obama, is benoemd tot Chief Health Officer van Google. Ze is niet de eerste die de overstap van de publieke sector naar het techbedrijf maakt. 

Karen DeSalvo was van 2014 tot 2016 nationaal coördinator voor zorg-ict onder president Obama. Daarvoor was ze verantwoordelijk voor het herstel van de ict-infrastructuur van de stad New Orleans na de verwoestingen van de orkaan Katrina.

De overstap van DeSalvo naar Google maakt opnieuw duidelijk dat het techbedrijf ambitieuze plannen heeft voor de zorgmarkt en daarvoor graag gebruik maakt van kennis en ervaring die is opgedaan in de publieke sector.

Eerder deze maand nam Google-moederbedrijf Alphabet voormalig FDA-commissaris Robert Califf in dienst. Califf was net als DeSalvo een hoge ambtenaar onder de Obama-administratie. Cardiff wordt hoofd van strategie en beleid van Google Health.

Google Health

De nieuwe Google-managers moeten bijdragen aan een verdere groei van Google Health. Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend dat het door de grens was gebroken van 1 miljard zorgvragen per dag

Volgens Google-topman David Feinberg is 7 procent van de dagelijkse zoekopdrachten van Google gezondheidsgerelateerd. Dit staat gelijk aan 70.000 vragen per minuut. “Mensen vragen ons naar onder meer medicijnen, symptomen en kwesties over verzekeringen,” aldus David Feinberg.

Risico overlijden

Google is net als andere grote techbedrijven steeds actiever op de lucratieve zorgmarkt. Dit levert soms opmerkelijk resultaten op. Zo ontwikkelde Google een algoritme waarmee het risico op overlijden van patiënten beter kan worden ingeschat dan ziekenhuizen dit doen.

Het algoritme van Google beoordeelt alle data uit de medische dossiers van een patiënt. Hieronder zijn ook gegevens uit oudere pdf’s en andere notities van artsen. Het feit dat ook deze informatie wordt meegenomen in de beoordeling, maakt het algoritme extra betrouwbaar, aldus een  artikel in Nature.

Bedenkingen

Tegelijkertijd zijn er bedenkingen tegen de toenemende invloed van de techreuzen. Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien waarschuwde onlangs voor de rol van grote techbedrijven als Google, Facebook, Apple, Amazon en Microsoft.

“Zij hebben in andere markten bewezen in staat te zijn om in korte tijd AI-gedreven technologie en diensten op grote schaal te introduceren. Het is niet ondenkbaar dat zulke techbedrijven op korte termijn ook belangrijke taken en diensten in de Nederlandse zorg overnemen en beheersen”, aldus David Lukkien.

Reacties