E-health

Onderzoek naar gezondheidswinst zorgrobot LEA bij Parkinson

Parkinsonpatiënten en zorgorganisaties kunnen meedoen aan een grootschalig pilotonderzoek naar de gezondheidswinst en de kosteneffectiviteit van zorgrobot LEA.

De zorgrobot LEA is al op enkele plekken in gebruik en blijkt vooralsnog effectief. Maar meer wetenschappelijk onderzoek kan ervoor zorgen dat een grotere groep patiënten van het hulpmiddel gebruik kan maken.

Voor het onderzoek kreeg fabrikant Robot Care Systems eerder dit jaar een stimuleringssubsidie van ZonMw. De fabrikant werkt samen met Medical Delta Living Lab ‘Care Robotics’, de Erasmus Universiteit en zorgverzekeraar CZ. Voor het onderzoek gebruiken patiënten drie maanden lang de zorgrobot bij hun dagelijkse activiteiten in en rond de woonomgeving. Daarna geven ze hun ervaringen door via een vragenlijst.

Ondersteuning

LEA, Lean Empowering Assistant, geeft ondersteuning bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. De robot is voorzien van sensoren en een intelligent systeem, waardoor zij weet hoeveel steun zij moet geven bij het (op)staan en lopen, obstakels kan waarnemen en zelfstandig naar de gebruiker toe kan komen.

De robot zorgt bij het (op)staan en lopen voor meer stabiliteit, veiligheid en gemak. De zorgrobot fungeert bovendien als persoonlijke assistent. Zij helpt mensen bijvoorbeeld herinneren aan het innemen van medicijnen. Ook kunnen patiënten via de zorgrobot communiceren met zorgverleners en mantelzorgers en hun sociale contacten onderhouden.

LEA en Parkinson

Ouderen en patiënten met dementie, Parkinson of een niet-aangeboren hersenafwijking, kunnen door de ondersteuning van de zorgrobot mogelijk langer zelfstandig functioneren. Uit de eerste gebruiksresultaten van Parkinsonpatiënten blijkt dat ze met de ondersteuning een goed loopritme kunnen vasthouden en freezing wordt voorkomen. Bij freezing kan de patiënt geen voorwaartse passen meer maken, omdat de patiënt het gevoel dat de voeten aan de grond blijven plakken. Dit kan resulteren in een val.

Gepersonaliseerd

De zorgrobot kreeg recent een Special Award Respect bij de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018. De jury waardeerde het hulpmiddel omdat deze gepersonaliseerd kan worden op de aandoening van individuele gebruikers. Bovendien ziet de robot er volgens de jury niet intimiderend uit, ondanks de vele functies en toegepaste technologie. Daardoor krijgt de gebruiker snel vertrouwen in zijn of haar zorgrobot.

Deelnemers kunnen zich hier aanmelden voor het onderzoek.

 

Reacties