Medische Technologie

Onderzoek naar thuisgebruik van robothandschoen CarbonHand

Deze maand is in Nederland de iHand-studie van start gegaan. Dat is een studie naar het gebruik van de robothandschoen CarbonHand die helpt grijpbewegingen te versterken.

Het onderzoek onder 63 personen uit zeven revalidatiecentra heeft als doel het revaliderend effect van een robothandschoen te meten na zes weken gebruik in de thuissituatie. De handschoen in kwestie is de CarbonHand – ook wel aangeduid als IronHand – van Bioservo Technologies in Stockholm gebruikt.

De CarbonHand neemt de controle over de hand niet over van een patiënt, maar versterkt alleen de handfunctie. Het apparaat bestaat uit een zachte handschoen, een oplaadbare batterij en een besturingsset. Alles bij elkaar weegt ongeveer 700 gram.

Het apparaat, dat bijvoorbeeld aan de riem kan worden gedragen, is met een snoer verbonden aan de handschoen. In de handschoen zitten meestal drie motoren die drie vingers aansturen. Maar vijf vingers is ook mogelijk. Via een app kan de toegevoegde kracht worden aangepast aan de persoon die de robothandschoen gebruikt of aan het soort werk dat moet worden gedaan.

CarbonHand: buigen en strekken

De robothandschoen is bedoeld voor mensen die in staat zijn hun vingers minimaal tien graden te buigen en strekken. Het is niet nodig om alle vijf de vingers helemaal te kunnen strekken.

Omdat de handschoen niet alleen kracht ondersteunt maar ook uithoudingsvermogen, is de CarbonHand bedoeld voor drie groepen mensen. Het gaat daarbij om ouderen die niet veel kracht meer hebben, maar ook om mensen die revalideren van een aandoening. Personen die intensieve handenarbeid verrichten of sport beoefenen en handproblemen willen voorkomen, behoren eveneens tot de doelgroep. De robothandschoen kan ook worden gebruikt door patiënten met spasmen die met botox worden behandeld.

Reuma en dwarslaesie

Het iHand-onderzoek richt zich op mensen die te kampen krijgen met een of twee slechter functionerende handen, waardoor zij persoonlijke hulp of hulpmiddelen nodig hebben om hun dagelijkse handelingen te doen. Het kan gaan om orthopedische patiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel of patiënten met een beroerte. De patiënten krijgen de robothand zes weken mee naar huis om te gebruiken in hun thuissituatie. Ze krijgen ook een oefenboek mee, als leidraad om algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) te trainen.

De onderzoekers meten het gebruik van de robothandschoen, direct na en een maand na afloop van de zes weken durende proefperiode. Ook kijken ze naar het effect op de maximale grijpkracht van patiënten en naar de arm- en handfunctie. Bovendien is de impact op de kwaliteit van leven onderwerp van onderzoek. De uitkomsten zijn op basis van klinische testen en vragenlijsten.

Horizon2020

Het project krijgt een subsidie van het Horizon2020-programma van de Europese Commissie en loopt tot 1 april 2020. Bioservo Technologies schakelde het Nederlandse Roessingh Research and Development in om het onderzoek te coördineren. Daarnaast is Clinical Trial Service, een contract-researchorganisatie uit Losser, betrokken bij het uitvoeren en monitoren van de studie.

De zeven revalidatiecentra die meedoen zijn: UMCG Centrum voor Revalidatie in Groningen, Isala in Zwolle, Reade Revalidatie/Reumatologie in Amsterdam, Rijndam Revalidatie in Rotterdam, De Hoogstraat in Utrecht, Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Roessingh Centrum voor Revalidatie in Enschede.

Reacties