Internet of things

Onderzoek: ouderen kritisch over zorgrobots

MAXPPP / dpa / picture alliance

Ouderen zijn terughoudend in het gebruik van zorgrobots en andere technologische hulpmiddelen. Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoek waarin ouderen diverse hulpmiddelen beoordelen.

Dat schrijven onderzoekers van Aston University, Birmingham en Auckland University of Technology in het tijdschrift Robotics and Biomimetics. In het artikel gaan zij in op de behoeften van ouderen rond technologische ondersteuning. Dit met als doel dat ontwerpers en programmeurs hulpmiddelen ontwikkelen  die beter op ouderen zijn afgestemd.

Er is een groot aanbod van zorgrobots en technologische hulpmiddelen die ouderen in staat stellen om langer zelfstandig hun (zorg)taken te kunnen uitvoeren. Desondanks maken ouderen hiervan weinig gebruik van de nieuwe technologie, aldus de onderzoekers. Zij probeerden te achterhalen welke factoren meespelen in de acceptatie van zorgondersteunende technologie door ouderen.

Gebruiksgemak van zorgrobots

Gebruiksgemak en bruikbaarheid zijn hierbij sleutelwoorden. Vooral ouderen die weinig ervaring hebben met technologie zijn terughoudend met het gebruik ervan. Zij denken dat ze niet de vaardigheden hebben om de apparatuur te bedienen en dit ook niet meer zullen aanleren. Als ze bij het uitproberen van een hulpmiddel tegen problemen aanlopen zijn ze snel geneigd om op te geven en vragen niet om assistentie.

Ook als ouderen in de praktijk ervaren dat een hulpmiddel gemakkelijk in gebruik en veilig is, geven ze nog vaak aan dat ze er geen behoefte aan hebben. De meeste ouderen nemen een hulpmiddel pas in gebruik als het hen bij een belangrijke taak ondersteunt, als ze hun autonomie kunnen behouden en als het voordeel duidelijk opweegt tegen de kosten ervan.

Niet menselijk

Ouderen zien een zorgrobot vooral als een handelingsgerichte machine en minder als een sociale hulp. Het uiterlijk van de robot moet passen bij de functie; een zorgrobot hoeft er voor veel ouderen niet menselijk uit te zien als dat niet bij de functie past. Het is voor hen belangrijk dat een robot spreekt met een heldere stem, dat de knoppen voor de bediening groot genoeg zijn en dat beeldschermen goed leesbaar zijn.

Ouderen hebben het meest behoefte aan een zorgrobot bij het uitvoeren van instrumentele algemene dagelijkse levensverrichtingen (IADL), zoals huishoudelijk werk, maaltijden bereiden en de inname van medicijnen. Een robot kan dan monitoren en fysiek helpen. Zo kan een robot herinneren aan het innemen van medicijnen en deze brengen. Maar zodra er een besluit genomen moet worden, bijvoorbeeld over welk medicijn wanneer in te nemen, geven ouderen de voorkeur aan menselijke assistentie.

Verder vinden ze valdetectie een aantrekkelijke functie voor een robot. Het liefst zien ze dat een robot een valincident op afstand signaleert, zodat ze geen zender hoeven te dragen of op een alarmknop hoeven te drukken.

De onderzoekers vonden in de literatuur ook duidelijke reserves ten opzichte van robotondersteuning. Sommigen ouderen waren bang voor dehumanisering. Anderen voelen zich bekeken en achtervolgd.

Telepresentie-robots

In een onderzoek naar zogeheten telepresentie-robots (mobile remote presence systems, MRP) blijkt dat ouderen hiervoor open staan bij sociale en medische interacties. Het scheelt hen reiskosten, zij zijn meer zichtbaar voor anderen en het beperkt de sociale isolatie. Ze maken zich overigens wel zorgen over de afhandeling van eventuele oproepen, het gebrek aan face-to-face-contact en hun privacy.

Ouderen zijn daarnaast kritisch over visuele toezichtsystemen. Daarbij spelen privacy en controle een belangrijke rol. Zij willen bijvoorbeeld niet dat privéruimtes zoals een slaapkamer scherp in beeld komen. Voor ruimtes zoals een eetkamer is dat geen probleem. Verder vinden ze het belangrijk dat ze zelf controle hebben over een systeem. Zij willen bijvoorbeeld zelf een vals alarm kunnen uitzetten. Overigens zijn ouderen sceptisch over de kosten van deze systemen

Loophulpmiddelen

Ouderen maken tot slot veel gebruik van loophulpmiddelen. Deze bevorderen de mobiliteit en voorkomen valincidenten. Desondanks is er ruimte voor verbetering. Er komen nog te veel ernstige ongelukken voor, bijvoorbeeld bij het achteruit lopen, het openen van deuren, lopen op ongelijk of geaccidenteerd terrein en het in-en uitstappen van trams en bussen.

Goher, K.M. et al, Assessment of personal care and medical robots from older adults’ perspective. Robotics and Biomimetics, 2017 4:5.

 

 

 

 

 

Reacties