E-health

Ook BovenIJ sluit aan op communicatiedienst BeterDichtbij

Gamze Piskin en bestuursvoorzitter Edwin van der Meer

Als eerste ziekenhuis in Noord-Holland is nu ook het BovenIJ aangesloten op de communicatie-app BeterDichtbij. Contact tussen artsen en patiënten moet hierdoor sneller en eenvoudiger verlopen.

Via de BeterDichtbij app kunnen patiënten een vraag stellen over hun behandeling. Het gaat daarbij vaak om korte medische vragen voor of na een consult. Voorbeelden zijn vragen over medicatie, symptomen of over onderzoeksuitslagen. Ook niet-patiënten kunnen de app gebruiken voor praktische vragen aan het ziekenhuis, bijvoorbeeld over parkeren, bezoektijden en een afspraak.

Als eerste ziekenhuis in Noord-Holland is nu ook het BovenIJ aangesloten op de dienst. “Patiënten ervaren hierdoor meer grip op hun behandeling”, aldus dermatoloog Björn Scholten van het Amsterdamse ziekenhuis. “En even een app versturen gaat sneller dan een telefoontje naar de polikliniek.”

“Het is goed dat je als patiënt ook vanuit huis of de tram een vraag kunt stellen over je behandeling. Af en toe sturen ze ook een foto mee”, vult dermatoloog Gamze Piskin aan.

BeterDichtbij en SAZ

BeterDichtbij is een inititatief van de SAZ. Dit is een samenwerkingsverband van 28 regionale ziekenhuizen met onder meer aandacht voor technologische vernieuwing en e-health. Sinds vorige jaar is BeterDichtbij een zelfstandige uitvoeringsorganisatie.

De aansluiting met huisartspraktijken is een volgende stap in het programma. Het BovenIJ ziekenhuis heeft al een aansluiting met Huisartsen Monnickendam. Andere huisartsenpraktijken en de huisartsenpost volgen naar verwachting later dit jaar. Net als in het ziekenhuis wordt de patiënt in de huisartsenpraktijk altijd persoonlijk uitgenodigd door de eigen huisarts of zorgverlener om BeterDichtbij te gebruiken.

Blog Erica Bouma

Erica Bouma, marketing manager bij BeterDichtbij, schreef onlangs een blog op QruxxTech over de misverstanden over digitalisering in de zorg. “Zeker niet iedereen zit te wachten op meer inzage en regie,” aldus Bouma in deze blog. “Omdat ze bijvoorbeeld veel liever de informatie van de eigen arts ontvangen tijdens het consult, inclusief context en uitleg. Warm, binnen de relatie dus. Omdat lezen misschien te lastig voor ze is. Of ze vinden het te spannend vinden om via een systeem inzicht in hun behandeling en gezondheid te krijgen. Of omdat ze simpelweg de tijd niet hebben om zich te verdiepen in een nieuw portaal, en maar kortdurend in behandeling zijn.”

 

Reacties