E-health

Ook Dijklander Ziekenhuis stapt over op thuismeten bij chronisch hartfalen

© [M] Andrey Popov / stock.adobe.com

Ruim zeventig hartpatiënten van het Dijklander Ziekenhuis doen sinds een aantal maanden aan thuismeten. Het zijn patiënten met chronisch hartfalen die met behulp van een app of website hun bloeddruk, hartslag en gewicht monitoren. Hierdoor hoeft deze groep patiënten minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Hartfalen is een chronische aandoening, waarbij het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals kortademigheid en vermoeidheid. Patiënten met hartfalen hebben vaak meerdere controle afspraken per jaar in het ziekenhuis. “Ik moest soms twee tot drie keer in de week naar het ziekenhuis voor controle”, vertelt patiënt Jaap Dik. “Met de app kan ik de metingen thuis doen, wanneer het mij uit komt.”

Bloeddrukmeter en weegschaal

Het monitoren gaat met behulp van een bloeddrukmeter en weegschaal die aan een smartphone, tablet, laptop of computer gekoppeld worden. Via de bijbehorende Luscii app worden de meetgegevens automatisch naar de verpleegkundig specialist in het ziekenhuis gestuurd. Ook vullen patiënten via de app regelmatig een vragenlijst in over hun hartklachten. Als er iets opvallends uit de metingen komt, neemt de verpleegkundige zo snel mogelijk contact op met de patiënt.

Meer inzicht

Het Dijklander Ziekenhuis heeft eerst een proef gedaan met een kleinere groep patiënten, die goed verliep. “De patiënt krijgt hiermee meer inzicht in de ziekte. En ook wij krijgen meer inzicht in de waardes en kunnen sneller reageren”, aldus Jolanda Dijst, verpleegkundig specialist hartfalen. “Je belt een patiënt op bij afwijkende waarden en samen met de patiënt kijk je dan wat er moet gebeuren. De verpleegkundige bekijkt in overleg met patiënten of thuismeten een optie is.”

Ook Haga en UMC Utrecht

Het Dijklander Ziekenhuis zet thuismeten in voor patiënten in Hoorn en Purmerend. Het is niet het eerste ziekenhuis dat op dit vlak actief is. Eerder brachten het Haga Ziekenhuis en het UMC Utrecht een integratie tot stand van de functionaliteiten van de Luscii app in het epd.

“Samenwerking tussen verschillende organisaties in de zorg wordt steeds belangrijker”, zei Anne Pasdeloup, product owner bij Luscii, hierover. “Een belangrijk doel met telebegeleiding is het verlagen van werkdruk voor artsen en verpleegkundigen. Dan is het noodzakelijk dat ons systeem communiceert met het epd dat ziekenhuizen gebruiken. Wij zien het als een flinke stap naar betere zorg dat dit nu gelukt is.”

 

Reacties