Medische Technologie

Pathologielab LabPON ontvangt als derde ter wereld de 100% Digital Award

RossHelen / Getty Images / iStock

Philips heeft het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) onderscheiden met de 100% Digital Award. Het laboratorium voor pathologie in Hengelo ontvangt de onderscheiding omdat het kan aantonen dat het volledig digitaal is gaan werken.

De award wordt uitgereikt aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. Hiervoor gelden drie criteria. Ten eerste moeten alle glazen coupes worden digitaal gescand. Vervolgens is digitale diagnose de standaardwerkwijze van het lab. En tot slot werkt meerderheid van de pathologen digitaal.

LabPON is het derde laboratorium ter wereld dat de mijlpaal van 100% digitaal bereikt. De eerste ontvangers van de onderscheiding waren het universiteitsziekenhuis van Granada (Spanje) en het Sint-Jan-Ziekenhuis in Brugge (België).

__________________________________________________________________________________________

Abonneer u nu op de nieuwsbrief van QruxxTech. En krijg daarmee iedere maandag een update van alle artikelen, blogs en nieuwsberichten.

___________________________________________________________________________________________

In Nederland zijn 28 van de 40 pathologielaboratoria inmiddels het pad van de digitalisering ingeslagen. Volgens Philips hebben 24 daarvan hen als partner gekozen. LabPON was in 2015 het eerste laboratorium dat met Philips een digitale samenwerking aanging.

Grote betrokkenheid

“LabPON heeft vanaf onze eerste stappen grote betrokkenheid getoond bij de ontwikkeling van digitale klinische pathologie”, aldus Daniëlla van den Corput. Zij Business Marketing Manager bij Philips Digital & Computational Pathology. “We zijn er natuurlijk trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan een Nederlands lab mogen uitreiken, maar ook dat die eer toevalt aan zo’n loyale en betrokken partner.”

“Door een belangrijk deel van onze werkstroom te migreren naar een digitaal proces, voorzien we onze collega-medisch specialisten en huisartsen op de snelst mogelijke manier van kwalitatief goede uitslagen. Door onze 100% digitale werkwijze beschikken patiënten sneller over een juiste en goed onderbouwde diagnose. Dit mede doordat pathologen elkaar door de digitale beelden snel en gemakkelijk in consult kunnen nemen”, aldus Renate Bergman, directeur/bestuurder bij LabPON. “We zijn erg blij dat Philips met de award onze voortrekkersrol hierin erkent. Met onze volgende stap in computational pathology en de inzet van algoritmes willen wij onze positie rond digitalisering uitbreiden.”

Onderzoek LabPON

Uit onderzoek van LabPON is gebleken dat na een volledige overstap van de traditionele werkwijze met microscoop naar digitale diagnostiek het laboratorium veel tijd en kosten kan besparen, vooral in logistiek en diagnostiek (promotieonderzoek van prof. dr. Alexi Baidoshvili, LabPON). Daarnaast is de samenwerking tussen specialisten en het werken in multidisciplinaire teams (waaronder patiëntbesprekingen) verbeterd. Bovendien kan LabPON eenvoudiger zijn diensten op andere locaties aanbieden.

Het ministerie van VWSoverweegt de digitalisering van pathologielaboratoria te steunen. Digitale pathologie is een van de 20 speerpunten in de ‘Roadmap’ van het ministerie op weg naar digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

 

Reacties