ICT infrastructuur

Patientsknowbest ontvangt MedMij label

© [M] NanoStockk / Getty Images / iStock

CarePoint Nederland heeft voor de pgo patientsknowbest.com het Nederlandse MedMij label ontvangen. Oprichter Mohammad Al-Ubaydli voorziet een shake-out op de Nederlandse pgo-markt.

Patientsknowbest (PKB) is een initiatief van de Britse arts Mohammad Al-Ubaydli. Inmiddels hebben 8 miljoen Britten via patientsknowbest.com toegang tot hun medische dossiers.

CarePoint Nederland is de partner van PKB voor Nederland en Duitsland en heeft nu het MedMij label ontvangen. MedMij is dé Nederlandse standaard voor veilige en betrouwbare uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen zorggebruiker en zorgverlener via een persoonlijke gezondheidsomgeving, aldus algemeen directeur Jan van der Beek.

“Trots ben ik op mijn teamleden, die onder leiding van mijn collega en technisch directeur Chris Krabben de koppelvlakken hebben ontwikkeld om PKB aan te sluiten op het MedMij stelsel. We kregen zelfs de hoogst haalbare veiligheidskwalificatie van de ‘hackers’ die de vereiste penetratietest uitvoerden. Dat het in Europa meest ervaren en geïmplementeerde patientsknowbest.com nu ook aan dé Nederlandse standaard voor een pgo voldoet, schept vertrouwen.”

Persoonlijke geschiedenis Al-Ubaydli

Het succes van PKB is voor een deel te verklaren uit Al-Ubaydli’s persoonlijke geschiedenis, zei de oprichter eerder in Zorgvisie. Hij heeft een zeldzame ziekte. “Ik ben als arts en patiënt gezegend dat ik beide kanten van het verhaal ken. Mijn moeder moest jarenlang van specialist naar specialist. Omdat mijn ziekte zo complex is, moest ik dokters steeds vaker vertellen wat ze moesten doen, anders raakten ze in paniek.”

Die ervaring zette Al-Ubaydli aan het denken, met als resultaat een patiëntgericht data-platform voor directe uitwisseling van medische informatie. “Kijk alleen maar naar de naam, daar nemen we echt stelling mee. Het is niet de dokter die het het beste weet, maar de patiënt. De patiënt is de enige die aanwezig is op al die consulten. Het is zijn of haar lichaam, het is de patiënt die iedere dag moet leven met de problemen van een ziekte of conditie.”

Meer dan techniek

De Nederlandse markt voor pgo’s zal de komende tijd flink door elkaar worden geschud, voorziet Al-Ubaydli. “De meeste bedrijven die nu actief zijn, zullen er over twee jaar niet meer zijn. Je hebt grote investeringen en geld nodig om alles goed te doen. Veel van de bedrijven in het pgo-domein hebben een IT-achtergrond, maar techniek is maar een fractie van wat je nodig hebt bij de omgang met medische data.

“Als je de fout ingaat, is dat niet alleen slecht voor de reputatie van je bedrijf, maar het kan ook tot hoge boetes leiden. Zorginstellingen zullen in de praktijk niet bereid zijn risico te nemen; zij zullen de voorkeur geven aan grote pgo-aanbieders die zichzelf al bewezen hebben.”

Reacties